ГоловнаСвіт

"Краще б Лінднер мовчав", - реакція німецьких ЗМІ на заяву лідера лібералів з приводу України

"ВДП не готова до управління країною", "свідоме порушення табу", "бездумна наївність".

"Краще б Лінднер мовчав", - реакція німецьких ЗМІ на заяву лідера лібералів з приводу України
Бранденбургские ворота в Берлине
Фото: EPA/UPG

Німецька преса активно коментує висловлювання лідера лібералів (ВДП) Крістіана Лінднера (Christian Lindner) про анексію Криму і про перспективи ослаблення санкцій проти Росії. В одному з газетних інтерв'ю, опублікованих 5 серпня лідер німецьких лібералів закликав змиритися з анексією Криму як "тимчасовим рішенням на невизначений термін".

Добірку головних статей зробило "Deutsche Welle".

Свідоме порушення табу

"Легковажною" назвало заяву голови Вільної демократичної партії Німеччини (ВДП) Крістіана Лінднера видання Spiegel Online.

"Через лічені тижні відбудуться вибори в бундестаг, тому кожне слово сьогодні ретельно зважується. Це знає і голова ВДП Крістіан Лінднер, відомий тим, що він дуже обережний у виборі слів і усвідомлює, яке значення вони можуть мати. Тому слід виходити з того, що Лінднер свідомо виголосив слово "табу", коли висловився на користь більш дружнього курсу щодо Росії, що викликає ще більше обурення", - пише московський кореспондент видання Крістіна Хебель (Christina Hebel).

На її думку, слова Лінднера можна розцінити як цілеспрямовану провокацію голови партії, який хоче повернути ВДП у бундестаг. "Але якою ціною? Пропозиціями Путіну з тим, щоб він міг зберегти обличчя? Господарю Кремля, який анексував Крим і тим самим грубо порушив міжнародне право? Тому, хто і до цього дня дає можливість постачати проросійських сепаратистів на сході України зброєю і грошима? - ставить, радше, риторичні питання Крістіна Хебель.

Краще б Лінднер мовчав

"Це Кремль повинен подбати про прогрес у реалізації Мінських угод і таким чином про можливе пом'якшення санкцій, введених через підтримку Росією сепаратистів на Донбасі", - продовжує московський кореспондент Spiegel Online. - Але таких намірів Кремля щось непомітно. Ба більше, Росію, здається, не дуже цікавлять санкції, введені через протиправну анексію Криму. Про це свідчить недавня афера з газовими турбінами Siemens: дві з них, незважаючи на заборону, виявилися на півострові. Там будують електростанції, які покликані зменшити енергозалежність від України. На руку Кремлю зіграло те, що представники німецьких ділових кіл закрили очі на практику ведення справ у Росії".

На думку Крістіни Хебель, уже один цей випадок свідчить про те, що обіцянки Путіна виконувати досягнуті домовленості нічого не варті. Зрештою, саме російський президент несе відповідальність за порушення кордонів і війну на сході України, наголошує Хебель: "Лідер ВДП виправдовує свої висловлювання тим, що його слова нагадали про Крим, про який нібито довго мовчали. Але краще б мовчав Лінднер" .

"ВДП не готова до управління країною"

"Якщо ВДП ігнорує порушення міжнародного права в Криму, то вона не готова до управління країною", - резюмує газета Tagesspiegel.

У зв'язку з цим інше німецьке видання - Frankfurter Allgemeine Zeitung - згадує, що п'ять років тому колишній міністр закордонних справ ФРН, багаторічний лідер ВДП Ханс-Дітріх Геншер (Hans-Dietrich Genscher) і Крістіан Лінднер спільно видали книгу. Геншер тоді рекомендував свого співавтора як "людину майбутнього" для німецької політики. Відтоді Лінднер зміг багато чого досягти.

"Тепер він, мабуть, замахнувся на міністерство закордонних справ і, можливо, відчув себе новим Геншером, - радить змиритися з анексією Криму як "тимчасовим рішенням на невизначений термін" і поступово послаблювати санкції щодо Росії навіть у тому випадку, якщо Москва не виконає повністю свої зобов'язання відповідно до Мінських угод. Прихильників такого курсу в німецьких ділових і громадських колах більше, ніж достатньо. Однак сильні сумніви викликає те, що таке умиротворення Путіна без будь-яких дій у відповідь з його боку посилить позицію Заходу", - робить висновок Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Бездумна наївність

WeltN24 так розцінило слова Крістіана Лінднера: "Його намір пробачити Кремлю порушення базових норм міжнародного права підриває головні принципи Заходу на переговорах з автократичним агресором". Видання нагадує, що пропозиція Лінднера збіглася за часом із повідомленнями про нелегальне постачання на півострів газових турбін німецького концерну Siemens.

"Ці поставки ще раз продемонстрували, що режим Путіна анітрохи не хвилюють ні право, ні закон, ні закріплені угодами домовленості, а вже тим більше - втрата обличчя в очах Заходу, від якої його хоче врятувати Лінднер у своїй суміші бездумної наївності і передчасної старанності", - попереджає WeltN24.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram