ГоловнаСвіт

У Китаї зникла вдова лауреата Нобелівської премії

Місцезнаходження Лю Ся невідоме від похорону її чоловіка 15 липня.

У Китаї зникла вдова лауреата Нобелівської премії
Лю Сяобо. Фотография от 2010 года
Фото: EPA/UPG

Вдова лауреата Нобелівської премії Лю Сяобо поетка Лю Ся вже три тижні не виходить на зв'язок, розповів її американський юрист. Він поклав відповідальність за "насильницьке зникнення" на китайську владу, передає Бі-бі-сі.

У скарзі, поданій адвокатом у робочу групу ООН за недобровільне і насильницьке зникнення, сказано, що Лю Ся "утримує китайська влада в невідомому місці без зв'язку із зовнішнім світом".

Він заявив, що місцезнаходження жінки залишається невідомим з похорону її чоловіка 15 липня.

"Я вимагаю, щоб китайська влада негайно надала доказ, що Лю Сяо жива, і дозволила їй безперешкодні контакти з родиною, друзями, юристами і міжнародною спільнотою", - цитує Франс Прес заяву адвоката.

Дисидент Лю Сяобо помер від раку печінки місяць тому. Він став першим лауреатом Нобелівської премії миру, померлим в ув'язненні, з 1938 року, коли в нацистській Німеччині помер пацифіст Карл фон Осецький.

США, Євросоюз, Верховний комісар ООН з прав людини і міжнародна організація Amnesty International закликають Пекін звільнити 56-річну Лю Ся, яка перебуває під домашнім арештом без оголошення звинувачень, відколи її чоловік отримав Нобелівську премію 2010 року.

Китайська влада наполягає, що жінка абсолютно вільна і не спілкується з друзями і юристом через горе після смерті чоловіка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram