ГоловнаСвіт

Лідер німецьких лібералів закликав закрити очі на анексію Криму (оновлено)

Вільна демократична партія має повернутися до Бундестагу за підсумками осінніх виборів.

Лідер німецьких лібералів закликав закрити очі на анексію Криму (оновлено)
Кристиан Линднер

Голова Вільної демократичної партії Німеччини (ВДПН) Крістіан Лінднер виступив за коригування курсу Берліна щодо Росії.

"Безпека і добробут в Європі залежать, зокрема, і від відносин з Москвою", - заявив він в інтерв'ю газеті Westdeutsche Allgemeine Zeitung, передає DW.

Західні країни повинні зробити пропозицію президенту РФ Володимиру Путіну, яка б дозволила йому змінити свою політику, не втративши водночас свого авторитету, вважає Лінднер. "Говорити про це вважається табу, але я боюся, що наразі Крим варто розглядати як тимчасове рішення на невизначений термін", - зазначив Лінднер. На його думку, конфлікт навколо анексованого Росією Криму слід відмежувати від решти для того, щоб досягти прогресу за іншими пунктами.

Приєднання балтійських держав СРСР перед Другою світовою війною також не було визнане Заходом, але, незважаючи на це, канцлер ФРН Віллі Брандт разом з главою МЗС Вальтером Шеєлем у 1970-х роках розробили свою "нову східну політику", зазначив Лінднер. Тодішня зміна курсу щодо Радянського Союзу й зближення зі східним блоком була новим поглядом на стан речей, і такі зміни необхідні і сьогодні, впевнений лідер німецьких лібералів.

Крім того, необхідно переглянути ставлення до санкцій ЄС проти російського керівництва, вважає Лінднер. За його словами, вони повинні бути скасовані не тоді, коли будуть виконані всі пункти мінських домовленостей щодо конфлікту на сході України. "Необхідно належно оцінювати і проміжні кроки в потрібному напрямку", - зазначив він.

Оновлення. Пізніше Лінднер випустив звернення у фейсбуці, щоб уточнити свою позицію.

Він заявив, що його пропозицію не варто розцінювати як визнання анексії Криму.

"ВДП підтримує принципи міжнародного права, ВДП бачить Німеччину частиною Заходу - тому трансатлантичні відносини мають пріоритет, тому ми за будь-якої можливості надаємо підтримку нашим східноєвропейським партнерам по НАТО, ми не приймаємо анексію Криму, яка суперечить міжнародному праву, або будь-які інші імперські жести Кремля", - заявив він. 

На його думку, питання Криму зараз вирішити не вдасться, про анексію півострова слід говорити, ніколи не визнавати її, але не варто всі інші питання прив'язувати до нього, оскільки в такому разі не буде прогресу у відносинах з Росією. За його словами, прикладом такого тривалого тимчасового стану може бути Північний Кіпр, який визнаний тільки Туреччиною.

Нагадаємо, парламентські вибори в Німеччині відбудуться 24 вересня 2017 року.

Вільна демократична партія, яка зараз не представлена в Бундестазі, має рейтинг 8-9% і повинна проходити до нового складу німецького парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram