ГоловнаСвіт

ЄСПЛ наказав Росії не видворяти журналіста узбецького походження

"Новая газета" має намір оскаржити рішення російського суду депортувати свого співробітника.

ЄСПЛ наказав Росії не видворяти журналіста узбецького походження
Али Феруз (настоящее имя Худоберди Нурматов)
Фото: Влад Докшин / «Новая газета»

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у рамках забезпечувальних заходів наказав Росії не видворяти журналіста "Новой газеты" Алі Феруза.

Про це повідомив "Интерфакс" адвокат журналіста Кирило Коротєєв.

"Європейський суд сьогодні застосував правило 39 на наше звернення, заборонивши будь-яке переміщення Алі Феруза до розгляду його скарги в ЄСПЛ. У своїй відповіді суд просив нас надіслати повний формуляр заяви до вересня", - повідомив він.

"Тож ані у вихідні, ані у вересні жодне його переміщення: ні депортація, ні видворення з Росії, ні що-небудь іще - неможливе", - додав він.

Журналіст "Новой газеты" Алі Феруз (Худоберді Нурматов) - громадянин Узбекистану. За його словами, на батьківщині йому загрожує переслідування з боку місцевих спецслужб, які раніше намагалися примусити його до співпраці і катували.

1 серпня Басманний суд Москви ухвалив видворити його з Росії через порушення міграційного законодавства. Після оголошення рішення суду журналіст скоїв спробу самогубства.

"Новая газета" має намір оскаржити це рішення. Видання наполягає, що журналіста не можна висилати в Узбекистан, і намагається домогтися, щоб його в разі депортації відправили в одну з європейських країн в межах лінії Червоного Хреста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram