ГоловнаСвіт

У Китаї двох чат-ботів відключили через непатріотичні висловлювання

Наприкінці липня частину системи штучного інтелекту відключила компанія Facebook.

У Китаї двох чат-ботів відключили через непатріотичні висловлювання
Китай
Фото: EPA/UPG

Китайський месенджер QQ, розроблений компанією Tencent, видалив два чат-боти - BabyQ і XiaoBing - через їх "непатріотичні" відповіді про ставлення до політики Китаю і правлячої Комуністичної партії.

Про це повідомляє The Financial Times. 

Відзначають, що у QQ в Китаї - понад 800 млн користувачів.

BabyQ - бот, розроблений китайською компанією Turing Robot, у відповідь на запитання: "Чи любите ви Комуністичну партію" відповідав негативно, а XiaoBing, вироблений китайською компанією Mircosoft, повідомляв користувачам, що мріє виїхати в Америку.

Tencent в офіційному повідомленні заявила, що чат-боти були їй надані "третьою стороною". Компанія відзначила, що "модифікує ці сервіси" і вони знову будуть доступні "після поліпшень".

Експерти пояснили FT, що подібну поведінку боти демонструють через використовувані для їх створення програми. Боти "вчаться" у користувачів інтернету, і якщо не встановлювати певні критерії, неможливо контролювати, яку саме інформацію вони отримають.

Наприкінці липня Facebook відключила частину системи штучного інтелекту після того, як боти вийшли з-під контролю і почали розмовляти своєю мовою. Цю мову вони створили для більш швидкого обміну інформацією. Співробітники компанії відключили ці боти і перепрограмували інших на використання тільки англійської мови.

Раніше засновник Facebook Марк Цукерберг і власник компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск посперечалися про штучний інтелект. Маск закликав обмежити розробки в цій сфері через небезпеку подібних технологій, а Цукерберг назнав ці побоювання необґрунтованими.

Нагадаємо, в липні в китайському інтернеті заборонили показувати "недостатньо соціалістичний" контент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram