ГоловнаСвіт

В ООН закликали владу Венесуели звільнити заарештованих опозиціонерів

Робоча група ООН з безпідставних затримань визнала арешт опозиційних лідерів незаконним.

В ООН закликали владу Венесуели звільнити заарештованих опозиціонерів
Фото: 112.ua

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн стурбований повідомленнями про затримання лідерів опозиції в Венесуелі - Леопольдо Лопеса і Антоніо Ледесми - і закликав звільнити заарештованих.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

Верховний комісар закликав уряд Венесуели не загострювати і без того неспокійну обстановку і негайно відпустити всіх, кого заарештували за законну реалізацію своїх прав на свободу мирних зібрань, асоціацій і самовираження.

Аль-Хусейн також висловив жаль у зв'язку з тим, що під час демонстрацій, пов'язаних із виборами в Конституційну асамблею Венесуели, загинули 10 осіб. "Необхідно у співпраці з урядом, у належний спосіб розслідувати загибель людей, і це розслідування має бути ефективним і носити незалежний характер", - наголосив він.

Верховний комісар також закликав Каракас відмовитися від застосування надмірної сили, пославшись на рейди, що супроводжуються насильством, які здійснюють сили безпеки в різних частинах країни. За його словами, подібні дії лише погіршать і без того нестабільну ситуацію.

Робоча група ООН з безпідставних затримань визнала арешт Леопольдо Лопеса і Антоніо Ледесми незаконним.

Нагадаємо, вибори 30 липня у Венесуелі були затьмарені насильством, масштабними акціями протесту і загибеллю щонайменше 10 осіб. Опозиція стверджує, що вибори до Конституційної асамблеї - це спроба президента Мадуро захопити владу в країні. Так, нова Конституційна асамблея матиме повноваження переписати конституцію і переформатувати конгрес, який зараз контролює опозиція.

Європейський Союз засудив застосування сили органами безпеки під час виборів до Конституційної асамблеї у Венесуелі, назвавши його надмірним і непропорційним. А США ввели санкції проти президента Венесуели Ніколаса Мадуро. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram