ГоловнаСвіт

Інвестори за п'ять місяців вивели з Росії близько $2 млрд

Експерти пояснюють відтік інвестицій зовнішньополітичними чинниками.

Інвестори за п'ять місяців вивели з Росії близько $2 млрд
Фото: EPA/UPG

За п'ять останніх місяці відтік капіталу з орієнтованих на російські цінні папери фондів склав майже $2 млрд.

Про це повідомляє "Коммерсантъ" з посиланням на дані EPFR.

З 1 по 26 липень відтік склав близько $300 млн.

"Коммерсантъ" зазначає, що липень став п'ятим поспіль місяцем, коли відбувається чистий відтік коштів інвесторів. За своєю тривалістю він виявився найтривалішим за останні 3,5 року.

При цьому інвестори вкладають гроші у фонди країн, які розвиваються, за липень вони залучили близько $4,7 млрд, а за п'ять місяців - $32,4 млрд.

Більший відтік, ніж у Росії, зафіксовано лише в Китаї. Там він склав $1,4 і $5,4 млрд доларів відповідно, але розмір ринку КНР значно більший від російського, пише "Коммерсантъ"

Експерти пояснили відтік зовнішньополітичними чинниками - зокрема прийнятими Конгресом США новими санкціями проти Росії. За словами керуючого активами "Регіон Ессет Менеджмент" Олексія Скабаллановича, "введення нових санкцій США і посилення риторики негативно впливають на настрої нерезидентів, які продовжують уникати інвестицій у російські активи".

Заступник генерального з фондових операцій УК "Трансфінгруп" Равіль Юсипов додає, що інвестори також не задоволені рівнем корпоративного управління в Росії і уважно стежать за ситуацією навколо позову "Роснафти" до АФК "Система".

EPFR (Emerging Portfolio Fund Research) - організація, яка відстежує притоки/відтоки коштів в інвестиційні фонди і розподіл коштів. EPFR відслідковує фондів із загальним обсягом активів під управлінням $15 трлн

На початку липня повідомляли, що інвестори з кінця лютого вивели з російських цінних паперів більш ніж $1,6 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram