ГоловнаСвіт

У Китаї пройшов масштабний військовий парад

На огляді продемонстрували ракети, здатні нести ядерний заряд. 

Понад 12 тисяч військовослужбовців Народно-визвольної армії Китаю взяли участь у військовому параді, що відбувся з нагоди 90-річного ювілею її створення. Він пройшов не в Пекіні, а на півночі Китаю в автономному районі Внутрішня Монголія на полігоні Чжужіхе. 

Фото: EPA/UPG

Як повідомляє "Сіньхуа", на на цьому параді було продемонстровано ядерну зброю. Йдеться, зокрема, про балістичну ракету "Дунфен-26" (DF-26), яка вирізняється швидким стартом і може нести ядерну боєголовку, протикорабельну балістичну ракету наземного базування "Дунфен-21Д" (DF-21D), яку агентство називає "вбивцею авіаносців", а також ракету з неядерною боєголовкою" Дунфен-16Г "(DF-16G), розраховану на завдавання точних ударів по ворожих цілях. 

На параді також були продемонстровані дві моделі міжконтинентальних стратегічних ядерних ракет на твердому паливі.

Парад прийняв голова КНР Сі Цзіньпін. Виступаючи перед солдатами, керівник Китаю заявив, що НВАК, днем створення якої вважається 1 серпня 1927 року, "здатна перемогти всіх загарбників і захистити інтереси Китаю і його національний суверенітет". "Сьогодні ми як ніколи близькі до мети великого відродження китайської нації і при цьому ми як ніколи в історії потребуємо розбудови могутньої народної армії", - заявив Сі Цзіньпін. 

Фото: EPA/UPG

"Німецька хвиля"  повідомляє, що в параді взяли участь також 129 військових літаків, 571 одиниця наземної техніки. Понад 40% показаних озброєнь було представлено вперше. Серед них - нова міжконтинентальна балістична ракета "Дунфен-31АГ" (DF-31AG).

У березні 2017 року в Китаї був затверджений найбільший військовий бюджет за всю історію країни. Він становив 142 мільярда євро. Водночас, збільшення витрат на оборону на сім відсотків є найнижчим показником за останні двадцять років. Модернізація збройних сил передбачає скорочення чисельного складу військовослужбовців на 300 тисяч чоловік. Незважаючи на це, НВАК залишається найбільшою у світі армією з близько двох мільйонів чоловік.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram