ГоловнаСвіт

Качинський назвав ветування законів про судову реформу серйозною помилкою

"У Польщі суди є хворими. Тут допоможе лише дуже глибоке хірургічне втручання".

Качинський назвав ветування законів про судову реформу серйозною помилкою
Ярослав Качиньский.

Вето, накладене президентом Польщі Анджеєм Дудою на два закони щодо зміни судової системи в Польщі, було помилкою.

Про це в ефірі католицького радіо Maryja і телеканалу Trwam заявив лідер правлячої в Польщі партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський

"Оскільки я серйозно ставлюся до громадян і дуже серйозно також до президента, вважаю, що моїм обов'язком є сказати, що це (вето президента, - ред.) було помилкою, дуже серйозною помилкою", - заявив Качинський.

За його словами, справу реформи судочинства, яке вимагає глибоких змін, "потрібно вирішити найближчим часом".

"У Польщі суди є хворими. Потрібно їх вилікувати і тут не допоможуть прості методи, а лише дуже глибоке хірургічне втручання", - наголосив Качинський.

Він зазначив, що за кордоном проти влади ведеться пропаганда, а його особисто недоречно називають диктатором. "Цей диктатор - дуже лагідний і добрий. Йому можна блокувати будинок і не давати спокійно жити у власному домі", - зазначив лідер PiS.

Декількома днями раніше президент Дуда в світлі активних протестів у країні наклав вето на два з трьох скандальних законів про зміну судової системи в Польщі, і підписав третій.

Противники підписання законів подякували голові держави, одночасно висловлюючи розчарування, що він наклав вето не на всі закони.

Єврокомісія дала Польщі місяць на вирішення проблем, пов'язаних із прийняттям законів у сфері судочинства. В ЄС вважають, що польська влада "підриває незалежність судових органів" країни. Брюссель може застосувати щодо Варшави 7 статтю договору ЄС, що не виключає введення санкцій проти Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram