ГоловнаСвіт

Ердоган звинуватив Німеччину в шпигунстві

Турецький президент застеріг від запровадження санкцій проти його країни.

Ердоган звинуватив Німеччину в шпигунстві
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у зв'язку з арештом німецького правозахисника Петера Штойднера звинуватив Німеччину в шпигунстві, повідомляє Німецька хвиля.

"Захід хоче, щоб його агенти вільно розгулювали в нашій країні, завдаючи нам шкоди", - заявив голова турецької держави у вівторок, 25 липня, на засіданні парламентської фракції своєї Партії справедливості і розвитку.

Проурядові турецькі газети пов'язують затриманих 5 липня правозахисників зі шпигунською діяльністю. Серед них, окрім Штойднера, один підданий Швеції і 8 турецьких громадян, в тому числі керівниця місцевого відділення міжнародної організації Amnesty International.

"Ті, що кажуть, що органи юстиції повинні займатися терористами, яких вони впускають в свою країну, роздмухують дипломатичну кризу, коли ми ловимо їх агентів на гарячих слідах", - висловив своє обурення Ердоган.

Туреччина звинувачує Берлін у підтримці курдських і лівих організацій, а також осіб, яких Анкара підозрює в причетності до спроби путчу. Федеральний уряд відкидає ці звинувачення.

Турецький президент також застеріг від запровадження санкцій проти його країни.

"Якщо вони думають налякати Туреччину погрозами і торговими обмеженнями, повинні зважати на те, що самі заплатять більш високу ціну", - наводить його слова державне агентство Anadolu.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель оголосив про зміну зовнішньополітичного курсу країни щодо Туреччини. Причиною заяви став арешт громадянина Німеччини, берлінського фотографа і правозахисника Петера Штойдтнера. Турецька влада звинувачує його в підтримці збройного терористичного угруповання.

Нагадаємо, Петер Штойдтнер разом з керівницею турецького відділення Amnesty International (AI) Іділ Есер і ще чотирма правозахисниками будуть за рішенням суду перебувати під вартою до закінчення слідства. Їх затримали 5 липня в Стамбулі під час семінару під назвою "Цифрова безпека й інформаційний менеджмент". Правозахисникам інкримінують підтримку неназваної терористичної організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram