ГоловнаСвіт

Спікер парламенту Молдови розкритикував Додона за плани нагородити російських миротворців

"Додон плутає державні нагороди з протокольними подарунками".

Спікер парламенту Молдови розкритикував Додона за плани нагородити російських миротворців
Додон
Фото: EPA/UPG

Голова парламенту Молдови Андріан Канду розкритикував наміри президента Ігоря Додона вручити державні нагороди російським миротворцям, закликавши його не плутати державні нагороди з протокольними подарунками.

Про це спікер написав на своїй сторінці у Facebook.

"На одному з російських телеканалів президент Додон, щоб показати свою підтримку Москви, хвалиться тим, що порушує і буде порушувати Конституцію. Розлютившись на жорстку позицію парламенту, виражену в Декларації про виведення російських військ і озброєння, Ігор Додон обіцяє російським і придністровським військовослужбовцям медалі, відкриваючи тим самим рану, що кровоточить досі. Додон плутає державні нагороди з протокольними подарунками", - написав Канду.

Спікер молдовського парламенту вважає, що своїм жестом "президент хоче довести, що в нього більше повноважень, ніж прописано в Конституції".

Напередодні в інтерв'ю російським ЗМІ Ігор Додон пообіцяв вручити державні нагороди Молдови молдовським, російським і придністровським військовослужбовцям з нагоди 25-річчя початку роботи миротворчого контингенту на Дністрі.

Нагадаємо, що 21 липня парламент Молдови зажадав від Росії вивести війська з Придністров'я. На території невизнаного Придністров'я розквартирована обмежена група російських військ (близько 1,6 тис. військовослужбовців), а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігають понад 20 тис. тонн боєприпасів.

Придністровська Молдавська Республіка проголосила свою незалежність у 1990 році. При цьому жодна країна-член ООН не визнала ПМР суверенною державою. "Влада" республіки неодноразово просила Москву включити її до складу Росії. Наприклад, у 2006 році в республіці пройшов референдум, на якому 97,2% місцевих жителів проголосували за приєднання до Росії, проте голосування було визнано легітимним лише Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram