ГоловнаСвіт

"Талібан", можливо, отримує зброю від Росії, - CNN

МЗС РФ назвав звинувачення "абсолютно помилковими".

"Талібан", можливо, отримує зброю від Росії, - CNN
Талибы
Фото: boston.com

Телеканал CNN опублікував фотографії бойовиків ісламістського руху "Талібан" в Афганістані, яким, як стверджує телеканал, постачає зброю влада Росії.

За даними CNN, у розпорядженні талібів - автомати "Калашников", снайперські гвинтівки і важкі кулемети без розпізнавальних знаків.

Два окремі угруповання талібів на півночі й на заході Афганістану стверджують, що зброю їм постачає саме російська влада. Бойовики групи, що відкололася від "Талібану" поблизу Герата, кажуть, що вони отримали зброю після перемоги над основним конкурентом групи. За їхніми словами, цю зброю їм передали представники Росії через Іран для боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава".

За словами бойовиків з іншої групи талібів поблизу Кабула, вони отримували зброю безкоштовно через кордон із Таджикистаном від росіян. При цьому таліби наголосили, що їм недавно передали цю зброю, і вона "дуже хороша". Експерти вважають, що в бойовиків зброю не останньої або рідкісної модифікації, її "легко" можна купити в інтернеті.

CNN наголошує, що немає неспростовних доказів поставки Москвою зброї "Талібану". Однак афганський чиновник сказав, що влада країни впевнена, що торгівля між Росією і терористичним угрупованням усе ж триває.

МЗС РФ відмовився коментувати інформацію CNN, але раніше назвав звинувачення "абсолютно помилковими". Москва стверджує, що звинувачення проти російської влади висунуті, щоб прикрити провал місії США в Афганістані. Прес-секретар афганського уряду Седдікі сказав, що вони стурбовані такими контактами, але також отримали спростування від офіційної Москви.

У квітні газета The Telegraph з посиланням на американських генералів повідомила, що Росія постачає зброю "Талібану". Один неназваний американський військовий чиновник тоді сказав, що Росія постачає бойовикам кулемети та іншу зброю.

Ісламістський рух "Талібан" сформувався в Афганістані в 1994 році. З 1996-го по 2001 рік керував країною, в 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Усамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюється в 27 тис. осіб.

Нагадаємо, на початку червня президент Афганістану запропонував "Талібану" мирні переговори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram