ГоловнаСвіт

Науковий керівник Путіна став доларовим мільярдером

За даними ЗМІ, свої перші акції ректор Санкт-Петербурзького гірничого університету отримав за підтримку справи "ЮКОС".

Науковий керівник Путіна став доларовим мільярдером
Фото: newsfiber.com

Ректор Санкт-Петербурзького гірничого університету Володимир Литвиненко, під керівництвом якого Володимир Путин захистив у 1997 році кандидатську дисертацію, став доларовим мільярдером.

Про це пишуть "Ведомости".

"Декларації Литвиненка відображають лише малу частину його статку. Цього року ректор став доларовим мільярдером, довівши у квітні свою частку в одному з найбільших у світі виробників добрив, компанії "Фосагро", до 19,35% акцій. Станом на минулу п'ятницю вартість цього пакета становила 59,9 млрд руб. ($1,01 млрд)", - йдеться в повідомленні.

Газета стверджує, що свої перші акції в компанії ректор Санкт-Петербурзького гірничого університету отримав за підтримку справи "ЮКОС". Литвиненко багато років поспіль очолює список ректорів російських ВНЗ із найвищим доходом, зазначає газета. Наприклад, 2016 року Литвиненко задекларував дохід у 195,5 млн руб, тоді як дохід наступного за ним у списку ректора РАНГіДС  Володимира Мау склав 64,5 млн рублів.

До активів, що належать Литвиненку або які приписують йому і його родині, в різний час входили фірми, що спеціалізуються на виробництві шпал і добрив, деревообробці. Крім того, повідомляли, що Литвиненко володіє елітною нерухомістю в Санкт-Петербурзі. Справу про податкові порушення проти компанії ЮКОС порушили 2003 року. Після цього було запущено банкрутство компанії, а її власність продали на аукціонах. Основну частину активів отримала держкомпанія "Роснафта".

Нагадаємо, в грудні 2016 року бельгійський суд відмовився зняти арешти у справі ЮКОС на прохання Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram