ГоловнаСвіт

Президент Польщі ветував скандальний закон про Верховний суд

Дуда виступив проти посилення влади генерального прокурора над Верховним судом.

Президент Польщі ветував скандальний закон про Верховний суд
Анджей Дуда
Фото: podrobnosti.ua

Президент Польщі Анджей Дуда ветував скандальні закони про Верховний суд і Державну раду судочинства.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Дуда наголосив, що зміни в судовій системі Польщі потрібні, але він проти ідеї посилення влади генерального прокурора над Верховним судом. Він також закликав заспокоїти громадськість, яка виступає проти нових законів.

Дуда зазначив, що він провів численні консультації з юристами, політиками, передусім із Зофією Ромашевською, яка, за його словами, мала вирішальний вплив на його рішення.

Президент шкодує, що йому не подали законопроект про Верховний суд перед голосуванням у парламенті. Дуда зазначив, що в польській законодавчій традиції ніколи не було рішень, згідно з якими генеральний прокурор може втручатися в роботу Верховного суду.

Польський лідер вкотре підкреслив, що він прихильник реформи судоустрою, але "розумної реформи".

Президент Польщі повідомив також, що в рамках президентської законодавчої ініціативи він підготує власні проекти законів про Верховний суд і Державну раду судочинства. За словами Дуди, законопроекти будуть готові протягом двох місяців.

Нагадаємо, що Сейм Польщі ухвалив скандальний закон про Верховний суд минулого четверга, 20 липня. 22 липня цей закон схвалив польський Сенат. Закон набув би чинності, якби його підписав президент країни Анджей Дуда. Раніше Єврокомісія пригрозила Польщі серйозними наслідками в разі набуття чинності закону про судову реформу в його нинішньому вигляді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram