ГоловнаСвіт

Рейтинг Макрона різко впав

Президента підтримують 54% французів, тоді як місяць тому - 64%.

Рейтинг Макрона різко впав
Фото: EPA/UPG

Рейтинг президента Франції Еммануеля Макрона впав за останній місяць на цілих 10 процентних пунктів, повідомляє RFI з посиланням на опитування французького центру вивчення громадської думки Ifop.

Відразу після обрання, в травні, рейтинг популярності Еммануеля Макрона становив 62%. У червні він піднявся на 2% - до 64%. Однак на сьогоднішній день Макрона підтримують 54% французів. Це найбільш різке падіння популярності президента за перші три місяці після обрання з 1995 року. Тоді Жак Ширак втратив 20 п.п. підтримки за перші три місяці на президентській посаді.

Рейтинг прем'єр-міністра Едуара Філіпа впав на 8 п.п. і становив 56%. На думку аналітиків, ці дані свідчать про те, що хвиля підтримки нових президента і уряду, яка спостерігалася в перші тижні після виборів, пройшла.

Соціологи пояснюють падіння популярності нової влади в тому числі відставкою голови Генштабу генерала П'єра де Вільє, який розкритикував бюджетні скорочення в армії. Але це далеко не єдина причина. Пенсіонери незадоволені підвищенням податку на соцстрахування, трудова реформа, що планується, турбує лівий електорат і бюджетників, не зовсім ясні заходи в сфері податкової системи хвилюють середній клас і прихильників правих.

Ifop нагадує, що рейтинг всіх президентів в історії V Республіки, за винятком Ніколя Саркозі, знижувався в перші три місяці після виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram