ГоловнаСвіт

Парламент Молдови вимагає від Росії вивести війська з Придністров'я

Молдовські депутати закликали міжнародних партнерів почати діалог про створення на Дністрі цивільної місії з міжнародним мандатом.

Парламент Молдови вимагає від Росії вивести війська з Придністров'я
Парламент Молдовы
Фото: EPA/UPG

Парламент Молдови закликав Росію вивести з Придністровського регіону свої війська й озброєння.

Про це йдеться в ухваленій молдовським парламентом декларації.

"Керуючись положеннями Конституції, згідно з якою Республіка Молдова - незалежна, суверенна, унітарна і неподільна держава, а також відповідно до постійного конституційного нейтралітету нашої країни і з метою консолідації національної і регіональної безпеки, парламент Республіки Молдова заявляє, що постійне перебування у східних районах Молдови російських військ і озброєння порушує конституційні норми держави і норми міжнародного права", - йдеться в документі.

У документі наголошено, що розміщення на території Молдови військовослужбовців і такого потенціалу зброї, боєприпасів і військового спорядження становлять серйозну загрозу для регіональної і європейської безпеки.

Також парламентарії закликали міжнародних партнерів по переговорному процесу щодо Придністровського врегулювання ініціювати політичний діалог про трансформацію військової миротворчої місії на Дністрі в цивільну місію з міжнародним мандатом.

"Закликаємо Російську Федерацію завершити процес виведення своїх військ і озброєння з території Республіки Молдова відповідно до принципів міжнародного права і міжнародних зобов'язань Росії", - наголошено в декларації.

Парламент доручив уряду Молдови використовувати всі наявні механізми для прийняття резолюції ООН про виведення з території країни незаконно розквартированих російських військ.

На території невизнаного Придністров'я розквартировано обмежену групу російських військ (близько 1,6 тис. військовослужбовців), а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігають понад 20 тис. тонн боєприпасів.

Придністровська Молдавська Республіка проголосила свою незалежність 1990 року. При цьому жодна країна-член ООН не визнала ПМР суверенною державою. "Влада" республіки неодноразово просила Москву включити її до складу Росії. Наприклад, 2006 року в республіці пройшов референдум, на якому 97,2% місцевих жителів проголосували за приєднання до Росії, проте голосування було визнане легітимним лише Росією.

Як повідомляли раніше в липні, Молдова закрила дороги для авто з придністровськими номерами. У разі недотримання вимог водії ризикують залишитися без автотранспортних засобів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram