ГоловнаСвіт

Сейм Польщі ухвалив скандальний закон про Верховний суд

Дуда відмовив Тускові в зустрічі з приводу кризової ситуації навколо спірної судової реформи.

Сейм Польщі ухвалив скандальний закон про Верховний суд
Сейм Польши
Фото: EPA/UPG

Сейм Польщі проголосував за прийняття закону про Верховний суд.

Про це повідомляє "Польське Радіо".

За новий закон, що передбачає зміни в структурі, організації роботи та порядку обрання суддів Верховного суду, проголосувало 235 депутатів, проти - 192, ще 23 утрималися.

Сейм схвалив понад 30 поправок, внесених депутатами від владної партії "Право і Справедливість". Ці поправки, серед іншого, зміцнюють роль президента Польщі у процесі призначення суддів Верховного суду і затвердження регламенту суду.

Раніше парламентська більшість відкинула близько 1300 поправок опозиції, яка шляхом парламентської обструкції намагалася заблокувати ухвалення закону.

Після прийняття Сеймом закон про Верховний суд спрямовано для обговорення в Сенат.

Нагадаємо, що напередодні Єврокомісія зажадала призупинити судову реформу в Польщі, попередивши, що в іншому разі буде дисциплінарне покарання.

Тим часом президент Польщі Анджей Дуда відмовив президентові Євроради Дональду Туску в зустрічі з приводу кризової ситуації, що склалася навколо прийняття пакету законів про судову реформу. Про це заявив міністр канцелярії президента РП Кшиштоф Щерський, повідомляє РАР.

«Підтверджую, що ми отримали таке прохання про зустріч. Президент порадив переказати президентові Туску, що, на його думку, немає підстав для втручання президента Євроради, незалежно від того, хто займає цю посаду. Тим паче, що реформа судочинства не є предметом роботи Європейської ради»,- заявив Щерський.

За його словами, в парламенті триває "нормальний законодавчий процес", тому немає потреби у зовнішньому втручанні.

Міністр канцелярії президента додав, що поправки президента врахують у законодавчому процесі, а тому всі побоювання безпідставні і вони спираються на хибну оцінку ситуації.

Щерський підкреслив, що Дуда здивований зростанням активності європейських інститутів із цього приводу. На переконання президента Польщі, Туск повинен ініціювати в Брюсселі об'єктивне з'ясування змін у судовій системі РП і причин політичної суперечки в Польщі.

Польська владна партія "Право і Справедливість" хоче внести зміни у три закони - про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Так влада хоче позбутися патологій в судовій системі країни. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це спроба підпорядкувати судову владу виконавчій.

Останніми днями в низці польських міст тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві.

Як повідомляли раніше сьогодні, польська опозиція заявила про загрозу Майдану через судову реформу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram