ГоловнаСвіт

FT: Британія заявила про своє право повернути ЄС ядерні відходи після Брекзиту

Влада Британії нагадала про відповідальність країн ЄС за деякі "особливі матеріали, що розщеплюються".

FT: Британія заявила про своє право повернути ЄС ядерні відходи після Брекзиту
Фото: EPA/UPG

Великобританія попередила Брюссель, що після виходу з блоку країна має право відправити назад у країни Євросоюзу радіоактивні відходи, які раніше відправляли в Британію для переробки.

Про це повідомляє The Financial Times з посиланням на документ, поданий Британією на переговорах про Брекзит

"У документі, що визначає позицію Великобританії в переговорах про Брекзит, наголошено на праві "повертати радіоактивні відходи... в країну походження", - йдеться в повідомленні.

За словами британського чиновника, імені якого не називають, таке попередження є зашифрованим повідомленням Брюсселю про те, що в інтересах ЄС досягти консенсусу в цьому питанні.

"Це може бути тільки нагадуванням про те, що якщо домовленості не буде досягнуто, судно з плутонієм може в підсумку з'явитися в порту Антверпена", - заявив  один з експертів у ядерній галузі, який консультує британський уряд.

Крім того, в документі також підкреслено відповідальність країн ЄС за деякі "особливі матеріали, що розщеплюються", які є найнебезпечнішими і надзвичайно жорстко регульованими типами ядерних речовин, включаючи плутоній з відпрацьованого палива.

Наголошено, що майже п'ята частина 126-тонних запасів плутонію для цивільних потреб, які зберігаються на державному заводі в Селлафілді в англійському графстві Камбрія, надходить з-за кордону. Цей завод з 1970-х років переробляв ядерне паливо з Європи, включаючи Німеччину, Італію і Швецію, нагадує FT.

Нагадаємо, що 17 липня в Брюсселі почався перший раунд переговорів про Brexit. Він триватиме чотири дні.

Рішення про вихід Британії з ЄС було прийнято на референдумі в червні 2016 року. Тоді за Брекзит проголосували 51,9% учасників референдуму. У березні 2017 року Закон про Брекзит прийняв парламент і схвалила королева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram