ГоловнаСвіт

Єврокомісія зажадала призупинити судову реформу в Польщі

В іншому разі Варшаву очікує дисциплінарне покарання.

Єврокомісія зажадала призупинити судову реформу в Польщі
Франс Тиммерманс
Фото: EPA/UPG

У Єврокомісії закликали Польщу призупинити проведення судових реформ. В іншому разі Варшаву наступного тижня очікує дисциплінарне покарання.

Про це заявив перший віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, додавши, що відповідні реформи матимуть "істотний негативний вплив" на незалежність судів, передає агентство Рейтер.

"Ці закони значно підвищують системні загрози для верховенства права... У сукупності вони знищать незалежність судів і поставлять судову систему під повний політичний контроль уряду", - підкреслив Тіммерманс.

Раніше три екс-президенти Польщі заявили, що реформа судової системи, яку намагається провести в Польщі владна партія "Право і Справедливість" Ярослава Качинського, є шляхом до диктатури.

Нагадаємо, що партія "Право і Справедливість" (PiS) намагається провести судову реформу в Польщі, ініціюючи зміни до трьох законів - про Верховний суд, Національну судову раду і Суд загальної юрисдикції. Партія влади переконана, що реформа вилікує судову гілку влади від патологій, а опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що так нищиться незалежність судів.

Президент Польщі Анджей Дуда відмовився підписувати закон про судову реформу, зажадавши відправити його на доопрацювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram