ГоловнаСвіт

Екс-президенти Польщі заявили про початок диктатури в країні

Екс-президенти Польщі заявили про початок диктатури в країні
Ярослав Качиньский

Три екс-президенти Польщі вважають, що реформа судової системи, яку намагається провести в Польщі правляча партія "Право і Справедливість" (PiS) Ярослава Качинського, є шляхом до диктатури.

З відповідним відкритим зверненням до польської громади під назвою "Ми громадянки, ми громадяни" виступили Лех Валенса, Александер Кваснєвський, Броніслав Коморовський, а також низка громадських і політичних діячів країни, повідомляє Wyborcza.pl.

"Ми, громадяни, незважаючи на різницю поглядів між нами, незважаючи на партійну приналежність, піднімаємося на захист наших прав. Піднімаємося заради громадянської солідарності, яка народилася з найбільшого в історії Європи мирного повстання, польського серпня 1980 року. Ми боремося, оскільки програний бій за Верховний суд буде початком необмеженої тиранії і диктатури нинішнього уряду", - йдеться в зверненні президентів і активістів.

Як зазначають автори звернення, вони "разом об'єднуються в боротьбі проти Качинського, оскільки майбутні покоління не пробачать гріх байдужості та боягузтва".

Нагадаємо, що партія "Право і Справедливість" (PiS) намагається провести судову реформу в Польщі, ініціюючи зміни до трьох законів - про Верховний суд, Національну судову раду і Суд загальної юрисдикції. Партія влади переконана, що реформа призведе до лікування судової гілки влади від патологій, а опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що таким чином знищується незалежність судів.

У світлі протестів президент Польщі Анджей Дуда відмовився підписувати закон про судову реформу. Він заявив, що накладе вето на закон про Верховний суд, якщо не буде враховано його поправки до цього законопроекту, а також до закону про Національну судову раду. У PiS задекларували, що поправки президента будуть враховані.

У Сеймі в середу продовжиться розгляд законопроекту про Верховний суд країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram