ГоловнаСвіт

У РФ втручання держави в роботу ЗМІ наближається до рівня СРСР, - HRW

Правозахисники закликали Росію скасувати низку законів, що обмежують права громадян.

У РФ втручання держави в роботу ЗМІ наближається до рівня СРСР, - HRW

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала доповідь, присвячену обмеженню свободи слова в Росії.

Доповідь опубліковано на сайті організації

У HRW вважають, що російська держава втручається в роботу ЗМІ "на рівні, небаченому з розпаду Радянського Союзу". Найбільш популярні ЗМІ за рідкісним винятком перетворилися в пропагандистські ресурси.

У доповіді йдеться, що після протестів у 2011-2012 роках у РФ почався наступ на свободу слова, і було прийнято безліч законів, що обмежують права громадян. Зокрема, зазначається, що російська влада застосовує закони про екстремізм для покарання опозиціонерів, а також намагається взяти під контроль листування в інтернеті.

Окремо відзначаються найбільш кричущі випадки: засудження блогера Руслана Соколовського за статтею про образу почуттів віруючих, заборона в Росії "Свідків Єгови" і прийняття закону про гей-пропаганду, який, на думку правозахисників, тільки шкодить ЛГБТ-дітям.

На завершення звіту HRW пропонують Росії негайно припинити обмеження свободи слова, скасувати "пакет Ярової", виправити закон про екстремізм, трактування якого дозволяє садити людей за висловлювання своїх поглядів, скасувати статті КК про гей-пропаганди, скасувати закони про "іноземних агентів" і "небажаних організаціях" та багато іншого. Також правозахисники пропонують найбільшим інтернет-компаніям розкривати відомості про запити влади на цензурування інформації та перестати зберігати призначені для користувача дані в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram