ГоловнаСвіт

"Зелені чоловічки" у Фінляндії опинилися поза законом

Для груп військових без розпізнавальних знаків закон передбачає абсолютну заборону на в'їзд у країну.

"Зелені чоловічки" у Фінляндії опинилися поза законом
Фото: reparter.org

У Фінляндії в суботу набули чинності зміни до законів про територіальне спостереження і кримінальне законодавство, що стосується військових без розпізнавальних знаків, передає Інтерфакс-Україна.

Фінській владі тепер дозволено діяти ефективніше в тих випадках, коли безпеці в країні загрожує група військових без розпізнавальних знаків, повідомив у суботу портал телерадіомовлення Yle.

Під групою військових без розпізнавальних знаків мають на увазі військових, які діють безпосередньо в інтересах іноземної держави, або від її імені, або за згодою цієї держави. Ці військові організовані, оснащені або озброєні. Закон передбачає для таких груп абсолютну заборону на в'їзд у країну і перебування в країні. Порушення заборони каратиметься згідно з Кримінальним кодексом.

"Таких військових називають "зеленими чоловічками", і цей термін відсилає до зеленої форми в російській армії без розпізнавальних знаків, яка використовувалася в Україні", - зазначає портал.

У міністерстві оборони метою змін називають забезпечення територіальної недоторканності Фінляндії, відповідність ситуації у світі і надання можливості реагувати на нові загрози.

Президент Фінляндії Саулі Нійністе підписав зміни в законодавстві минулого понеділка.

Як відомо, російських військових, які діяли в Криму без розпізнавальних знаків, але у формі зеленого кольору, називали "зеленими чоловічками".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram