ГоловнаСвіт

Єврокомісія відкрила провадження щодо Угорщини

У ЄК не задоволені посиленням правил діяльності НГО в Угорщині.

Єврокомісія відкрила провадження щодо Угорщини

Єврокомісія відкрила провадження щодо Угорщини у зв'язку з появою жорстких правил для діяльності в країні неурядових громадських організацій, які фінансуються з-за кордону.

Про це повідомляє DW.

"Європейська Комісія (ЄК) відкрила провадження щодо Угорщини з урахуванням порушення Будапештом, на думку Брюсселя, положень договору ЄС. Це рішення стало наслідком прийняття угорським парламентом у червні закону, який вводить більш жорсткі правила діяльності в країні неурядових громадських організацій, що фінансуються з-за кордону", - йдеться в повідомленні.

У Єврокомісії вважають, що цей закон "не відповідає праву ЄС" і "зазіхає на право на свободу об'єднань".

Відповідно до угорського закону, до якого має претензії ЄС, усі неурядові організації, які щорічно отримують понад €24 тис. фінансування з-за кордону, зобов'язані зареєструватися як "підтримувані з-за кордону організації". В іншому разі їм загрожує закриття. Влада Угорщини мотивує необхідність прийняття закону тим, що він сприятиме підвищенню прозорості в роботі неурядових організацій та допоможе боротися з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму. Критики закону стверджують, що, перш за все, він спрямований проти проектів, фінансованих в Угорщині американським мільярдером Джорджем Соросом.

Раніше цю ініціативу розкритикували Євросоюз і Організація Об'єднаних Націй, які розцінили нововведення як дискримінаційні щодо неурядових організацій.

Нагадаємо, на початку квітня парламент Угорщини прийняв зміни освітнього законодавства, які загрожують закриттям приватному Центральноєвропейському університету (CEU), заснованому Джорджем Соросом. Це спровокувало масові акції протесту в Будапешті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram