ГоловнаСвіт

Італія зажадала від НПО припинити допомагати торговцям людьми

Проект "морального кодексу" громадських організацій викликав негативну реакцію у правозахисників.

Італія зажадала від НПО припинити допомагати торговцям людьми
Нелегальные мигранты из Ливии сходят на берег в Италии
Фото: EPA/UPG

Уряд Італії підготував чорновий варіант "морального кодексу" громадських організацій, які підбирають мігрантів у Середземному морі.

Як повідомляє агентство Рейтер, проект кодексу викликав негативну реакцію у правозахисників.

Документ, що складається з 11 пунктів, повинен бути офіційно представлений у дев'яти НПО, які регулярно відправляють рятувальні судна в міжнародні води поблизу узбережжя Лівії. Якщо якась із організацій відмовиться прийняти запропоновані умови, її плавзасобам можуть заборонити заходити в італійські порти.

Також нові вимоги забороняють здійснювати дзвінки або подавати світлові сигнали торговцям людьми, що ті можуть відходити від берега. На човнах НПО також пропонують розміщувати правоохоронців. Окрім цього, їм хочуть заборонити пересаджувати мігрантів на інші судна, залишивши можливість тільки висаджувати їх на берег.

Організації Amnesty International та Human Rights Watch, які вже отримали проект документа, наголосили, що в разі його втілення життя багатьох мігрантів піддаватиметься підвищеній небезпеці.

Агентство з посиланням на дані міністерства внутрішніх справ зазначає, що всього з початку року в Італію прибули 85 217 мігрантів, а загалом за чотири роки кризи їхня кількість становить 600 тис. осіб. Очікується, що в найближчі місяці в країну прибудуть ще декілька десятків тисяч мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram