ГоловнаСвіт

Чотири арабські країни звинуватили Катар у зриві таємної угоди

Катар стверджує, що сусідні країни намагаються нав'язати йому свої погляди на зовнішню політику.

Чотири арабські країни звинуватили Катар у зриві таємної угоди
Фото: replyua.net

Чотири арабські держави оприлюднили спільну заяву, в якій звинуватили Катар у порушенні секретної угоди між Ер-Ріяд і Дохою, наголосивши, що Катар не дотримав обіцянки про невтручання в справи країн Перської затоки.

Йдеться про угоду, укладену в 2013 році і про існування якої було відомо, однак її зміст донедавна не публікували. 10 липня документ уперше опублікував телеканал CNN, повідомляє агентство Рейтер

"У спільній заяві Бахрейн, Єгипет, Саудівська Аравія і Об'єднані Арабські Емірати, заявили, що опублікування угоди, призначеної для врегулювання спору між Катаром і його сусідами в Перській затоці, безумовно, підтверджує нездатність Катару виконати свої зобов'язання і повне порушення своїх обіцянок", - зазначено в повідомленні.

Так, чотири арабські країни стверджують, що в угоді 2013 року Катар зобов'язався не втручатися в політику своїх сусідів.

Своєю чергою, Катар відкинув звинувачення і сказав, що чотири країни намагаються нав'язати йому свої погляди на зовнішню політику.

Як наголошено, в угоді 2013 року, укладеній на зустрічі в Ер-Ріяді, сторони погодилися утримуватися від підтримки будь-яких "політичних течій, які становлять загрозу для будь-якої країни-члена Ради співпраці арабських держав Перської затоки", і припустили, що лідери руху "Брати-мусульмани", які не є громадянами країн Ради, підуть із цього району.

Нагадаємо, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Єгипет і Бахрейн звинувачують офіційну Доху в підтримці тероризму. Припинено всі дипломатичні й економічні відносини чотирьох держав з Катаром. На адресу країни висунули список вимог із 13 пунктів. Серед них - закриття телеканалу "Аль-Джазіра" і турецької військової бази, розрив дипломатичних відносин з Іраном і зупинка фінансування терористичних груп.

Голова МЗС Катару Мухаммед бен Абдель Рахман Аль Тані заявив, що уряд його країни відкинув усі вимоги. У Досі вважають звинувачення з боку чотирьох держав необґрунтованими.

Минулого тижня арабські країни звинуватили Катар у зриві зусиль щодо врегулювання кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram