ГоловнаСвіт

ЄС пообіцяв підтримувати Ірак після звільнення Мосула

В ЄС сподіваються на початок "процесу повернення і відновлення довіри між громадами" Іраку.

ЄС пообіцяв підтримувати Ірак після звільнення Мосула
Федерика Могерини
Фото: EPA/UPG

Євросоюз обіцяє і надалі надавати підтримку Іраку, в тому числі у вирішенні гуманітарних проблем і проблем безпеки, які виникнуть після звільнення міста Мосул з-під контролю бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Про це йдеться в спільній заяві високого представника ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Федеріки Могеріні і єврокомісара з питань гуманітарної допомоги та управління в кризових ситуаціях Христоса Стіліанідеса.

"Окупація Мосула нарешті закінчилася: прем'єр-міністр Іраку Аль-Абаді оголосив про звільнення міста іракськими збройними силами за підтримки глобальної коаліції в боротьбі з ІДІЛ", - ідеться в заяві.

Наголошено, що повернення контролю над Мосулом - рішучий крок у кампанії з ліквідації терористичного контролю в деяких частинах Іраку і звільнення людей.

"ЄС віддає належне мужності жителів Іраку, його уряду і збройним силам, а також жертвам серед військових і цивільних осіб, які іракський народ приніс для досягнення цієї перемоги", - сказано в заяві.

У зверненні також зазначено, що "сьогодні дуже важливо, щоб почався процес повернення і відновлення довіри між громадами, і щоб усі іракці змогли почати будувати спільне майбутнє".

"ЄС зобов'язується продовжувати надавати свою підтримку Іраку в рішенні гуманітарних проблем, проблем безпеки, стабілізації і врегулювання розбіжностей, з якими країна все ще стикається", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що напередодні прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді прибув у Мосул, щоб привітати іракські війська з перемогою над бойовиками ІДІЛ у місті.

Раніше, наприкінці червня, прем'єр Іраку заявив про "кінець "Ісламської держави".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram