ГоловнаСвіт

У Грузії протестували проти російської окупації

Протестувальники натягнули перед собою колючий дріт як символ окупації.

У Грузії протестували проти російської окупації
Фото: EPA/UPG

Біля будівлі канцелярії Грузії в суботу, 8 липня, пройшла акція проти дій російських прикордонників з облаштування де-факто кордону самопроголошеної Південної Осетії

Про це повідомляє "Грузія Online"

"Активісти молодіжного крила партії "Європейська Грузія" вимагають покласти край бордерізації грузинських територій, що триває, і обурені бездіяльністю влади", - йдеться в повідомленні.

Протестувальники натягнули перед собою колючий дріт як символ окупації. В руках вони тримали плакати з написами: "Росія наш ворог!", "Росія вбиває!".

Відзначається, що це не єдина акція проти окупації, яка пройшла в суботу в Грузії. За допомогою соцмереж було організовано протестну ходу з Ахалсопелі в напрямку села Бершуеті, де, за словами місцевих жителів, днями було встановлено новий окупаційний банер.

Хода стартувала під гаслом "Ні окупації, Росія - окупант!". У ній брали участь студенти грузинських вузів, представники громадськості та різних неурядових організацій.

Як заявили учасники акції, її мета - опротестувати пересування окупаційної лінії російськими військовими.

Раніше повідомлялося, що російські військові встановили ще один зелений банер із зазначенням так званого кордону на околиці грузинських сіл - Бершуеті і Собісі, там, де розташовані земельні ділянки місцевих жителів, пересунувши його від старого позначення так званої межі ще на близько 500 м.

Офіційний Тбілісі заявив, що вкрай стурбований останніми процесами на лінії окупації Цхінвальського регіону.

Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою після того, як Росія в серпні 2008 року визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії і добивалися незалежності від неї ще до розпаду СРСР. Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

Правовий статус Південної Осетії як самостійної республіки визнали лише п'ять держав - Росія, Венесуела, Нікарагуа, Науру і Тувалу.

Нагадаємо, що в березні 2015 року президент РФ Володимир Путін і голова невизнаної Південної Осетії Леонід Тібілов підписали договір про співпрацю і інтеграцію. У березні 2017 року уряд РФ схвалив угоду про включення військових Південної Осетії до складу російської армії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram