ГоловнаСвіт

Поліція повернула контроль над вулицями Гамбурга

Затримано понад сто протестувальників проти саміту "великої двадцятки".

Поліція повернула контроль над вулицями Гамбурга
Фото: EPA/UPG

Поліція Гамбурга заявила, що до ранку суботи, 8 липня ситуація в місті стабілізувалася. Протести і заворушення, які тривали майже всю ніч, припинилися, повідомляє Бі-бі-сі.

Поліція попросила очевидців завантажувати на спеціальний портал фото і відео з акції, щоб правоохоронці змогли впізнати порушників.

Ще вночі повідомлялося про 102 затриманих, а також про 197 постраждалих поліцейських. У прес-релізі поліція повідомляє, що протестувальники були озброєні, зокрема, "коктейлями Молотова", кидалися вийнятим з бруківки камінням і поранили деяких співробітників правоохоронних органів з рогаток.

Стало відомо і про випадок мародерства в одному із супермаркетів кварталу: за оцінками поліції, в пограбуванні магазину брало участь близько 500 осіб. Протестувальники будували барикади і підпалювали їх під час наближення поліції.

Поліція ж застосовувала кийки, водомети і перцевий газ. На піку протистояння на вулиці вийшли поліцейські спецпризначенці у важкому штурмовому екіпіруванні і з бойовими автоматами - однак подальшої ескалації конфлікту вдалося уникнути, і причин застосовувати зброю у поліції не з'явилося.

Проте вже о 2:30 ночі ситуація в охопленому безладами районі Штерншанце почала налагоджуватися, там знову відкрили станцію метро, а трохи пізніше поліція дозволила рух електропоїздів на охопленій протестами ділянці залізниці - раніше колію закривали з міркувань безпеки.

Нагадаємо, в Гамбурзі 7 і 8 липня проходить саміт "великої двадцятки": до міста з'їхалися глави держав, напередодні в рамках саміту знайомилися Володимир Путін і Дональд Трамп.

Гамбург відомий своєю традицією масових протестів. У місті традиційно існують "ліві" райони, де живе безліч активістів. Протести проти саміту почалися ще 6 липня - тоді, за даними поліції, в них брали участь близько 12 тисяч демонстрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram