ГоловнаСвіт

Ільдара Дадіна оштрафували за пікет біля будівлі ФСБ

Суд посилається на "указ Путіна про заборону будь-яких публічних заходів на території РФ до 12 липня".

Ільдара Дадіна оштрафували за пікет біля будівлі ФСБ
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Міщанський суд Москви призначив активісту Ільдару Дадіну штраф у розмірі 20 тис. рублів ($330) за порушення правил проведення мітингу (частина 2 статті 20.2 КоАП).

Про це повідомляє "Интерфакс"

Дадіна затримали 5 липня біля будівлі управління ФСБ по Москві під час одиночного пікету. Активіста доставили у ВВС "Міщанське" і залишили там на ніч.

Адвокат активіста Микола Зборошенко сказав, що в протоколі співробітники правоохоронних органів посилалися на "указ президента про заборону будь-яких публічних заходів на території РФ до 12 липня у зв'язку з проведенням Кубка Конфедерацій з футболу".

Дадін провину заперечує. "Вважаю, що обмеження моєї участі в одиночному пікеті указом президента суперечить 31-й статті Конституції", - сказав він.

Дадін - перший і єдиний засуджений за статтею 212.1 УК (неодноразове порушення порядку проведення публічного заходу). У грудні 2015 року його засудили до трьох років колонії. Пізніше його термін зменшили до 2,5 року.

Активіст відбував покарання у виправній колонії (ІК) №7 в Карелії. У листопаді 2015 року він звинуватив співробітників колонії в тортурах і побитті, після чого СК і ФСВП організували перевірки, але підтвердження його словам не знайшли. У січні Дадіна перевели в ВК №5 Алтайського краю.

Дадін звертався до Конституційного суду, який ухвалив переглянути вирок. У лютому Верховний суд скасував вирок Дадіну і звільнив його від покарання.

10 травня президент РФ Володимир Путін підписав указ про обмеження для проведення мітингів на час проведення Кубка конфедерацій з футболу в 2017 році та Чемпіонату світу з футболу в 2018 році. З 1 червня по 12 липня 2017 року і з 25 травня по 25 липня 2018 року всі публічні заходи потрібно узгодити з міською адміністрацією, МВС і територіальними органами безпеки.

Нагадаємо, в червні Дадіна оштрафували за читання конституції РФ на Червоній площі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram