ГоловнаСвіт

Лубківський назвав недружніми слова голови МЗС Польщі про Бандеру

Він вважає, що Україна повинна офіційно відреагувати на таку заяву.

Лубківський назвав недружніми слова голови МЗС Польщі про Бандеру

Колишній посол України в Хорватії Маркіян Лубківський вважає недружньою заяву міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського, який напередодні заявив, що Польща буде вимагати від Києва перегляду історичних питань перед вступом до Європейського Союзу, зокрема з приводу Степана Бандери.

Лубківський вважає, що Україна повинна офіційно відреагувати на таку заяву - викликати польського посла в МЗС або висловити демарш через свого посла в Варшаві.

"Висловлювання міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського про те, що "Україна з Бандерою в Європу не увійде" - не на часі, недружні та шкідливі для українсько-польських двосторонніх відносин", - написав Лубківський у своєму фейсбуці.

"Вони не на часі з двох причин: по-перше, зроблені тоді, коли Україна протистоїть російському агресору на сході, а польський міністр своїми словами відкриває другий фронт. По-друге, Україна ще має пройти довгий шлях до членства в ЄС. За цей час у Польщі зміниться не один Ващиковський, а дві країни зможуть знайти взаєморозуміння щодо дражливих питань, як це зробили, наприклад, Хорватія і Словенія", - заявив Лубківський.

"Вони недружні, оскільки Вітольд Ващиковський втручається у внутрішні справи України. Українці самі визначать, хто наші герої, а хто ні. Шкідливі - тому що нічого хорошого відносинам між нашими країнами і народами вони не дають. Стільки, скільки робить Україна для вшанування польських імен і пам'ятних місць, не робить жодна з сусідніх з Польщею країн: починаючи від увічнення таких славних польських імен, як Адам Міцкевич і Юліуш Словацький, до відкриття польських наукових, культурних, релігійних інститутів", - заявив Лубківський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram