ГоловнаСвіт

Берегова охорона Греції обстріляла турецький суховантаж (оновлено)

Греки вимагали, щоб судно пришвартувалося для огляду.

Берегова охорона Греції обстріляла турецький суховантаж (оновлено)
Следы от пуль на сухогрузе

Кораблі берегової охорони Греції відкрили вогонь по суховантажу M/V ACT, що прямував під турецьким прапором.

Про це повідомляє турецьке агентство Deniz Haber Ajansi. За його даними, по кораблю здійснено 16 пострілів.

Судно прямувало з турецького порту Іскендерун в Ізмітську затоку (міститься в Мармуровому морі).

За даними CNN Turk, берегова охорона Греції зажадала, щоб суховантаж пришвартувався в порту Родос для огляду вантажу. Про це телеканалу розповів капітан судна. Він також заявив про попадання 16 пострілів у корабель. За даними телеканалу, інцидент стався в Егейському морі.

Капітан відмовився підкоритися вимогам грецької берегової охорони. За словами капітана, загрози того, що судно потоне, немає.

"Вони [берегова охорона Греції] сказали, що оглянуть судно, ми з цим не погодилися. Вони сказали, що будуть стріляти, якщо ми не зупинимося. Вони так і зробили. Тепер в кораблі 16 дірок", - заявив він.

За даними турецького інформаційного агентства DHA, судно після стрілянини пішло в територіальні води Туреччини. Його довжина становить 88 м, ширина - 14 м. Судно намагалися зупинити за три милі від острова Родос. Також, за даними видання, грецька берегова охорона спочатку зробила попереджувальні постріли в повітря.

Представник Міністерства Греції у справах судноплавства підтвердив, що берегова охорона здійснила спробу огляду корабля, повідомляє агентство Reuters. Він додав, що команда судна відмовилася співпрацювати з береговою охороною і пішла в турецькі води. Представник відомства не став коментувати дані про те, що берегова охорона відкрила вогонь. У свою чергу представник берегової охорони відмовився надати коментарі агентству.

Оновлення. Берегова охорона Греції планувала перевірити вантаж грецького судна через повідомлення про перевезення наркотиків. Після відмови капітана змінити курс грецька берегова охорона відкрила вогонь в бік турецького судна. Про це повідомили грецькі прикордонники, передає Новий час.

Міністерство закордонних справ Туреччини засудило стрілянину по вантажному судну, назвавши інцидент "непропорційним" актом, що порушує основне право людини на життя, повідомляє Reuters.

"Немає виправдання для стрільби по неозброєному торговому судну, яке перевозить вантаж між двома турецькими портами", - йдеться в заяві МЗС Туреччини.

Греція і Туреччина - члени НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram