ГоловнаСвіт

У Кот-д'Івуарі завершилася 13-річна миротворча місія ООН

За цей час загинули 150 військових.

У Кот-д'Івуарі завершилася 13-річна миротворча місія ООН
Фото: un.org

У п'ятницю, 30 червня, в Кот-д'Івуарі завершилася 13-річна миротворча місія Організації Об'єднаних Націй.

Про це повідомляють на сайті ООН.

"Блакитні шоломи" увійшли на територію африканської держави 2004 року через громадянську війну. Одне з головних завдань у той період полягало в спостереженні за перебігом здійснення і підтримання мирної угоди, підписаної івуарійськими сторонами в січні 2003 року.

Згодом мандат миротворчої місії кілька разів продовжували і допрацьовували, щоб він відповідав новим вимогам і відображав зміни, що відбуваються в країні.

Ситуація в Кот-д'Івуарі почала поліпшуватися, коли 2011 року до влади прийшов лідер опозиції Алассан Уаттара. Складення присяги президентом Уаттара стало одним з основних кроків на шляху до відновлення конституційного порядку, і 2015 року він виграв чергові вибори з результатом майже 84%.

У 2010-2016 роках підтримувати мир у Кот-д'Івуарі допомагали українські військові. У січні 2016 року український контингент вивели в Ліберію.

За час оонівської операції в Кот-д'Івуарі загинули 150 миротворців.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш подякував державам, які надавали війська і поліцейських для операції ООН. Він також запевнив івуарійців у тому, що ООН, як і раніше, буде підтримувати їхнє прагнення до перетворень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram