ГоловнаСвіт

Парламент Німеччини схвалив одностатеві шлюби

Представники секс-меншин отримають ті самі права, що і люди, які укладають традиційні шлюби.

Парламент Німеччини схвалив одностатеві шлюби
Фото: EPA/UPG

Парламент Німеччини в п'ятницю, 30 червня, більшістю голосів схвалив законопроект, який передбачає повне і рівноправне визнання одностатевих шлюбів.

За проголосували 393 депутати, проти - 226, чотири парламентарії утрималися, пише "Німецька хвиля".

Блок партій Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС), представники якого складають більшість у правлячій коаліції, традиційно виступали проти визнання одностатевих шлюбів.

Але 26 червня федеральний канцлер Німеччини, голова ХДС Анґела Меркель закликала, щоб при голосуванні про дозвіл шлюбів для одностатевих пар усі депутати приймали рішення самостійно "за покликом совісті", а не керуючись загальнопартійною позицією і дотримуючись фракційної дисципліни.

При цьому сама Меркель проголосувала проти.

До 1969 року гомосексуальні зв'язки в Німеччині кримінально переслідувалися. Одностатеві союзи реєструють у Німеччині з 2001 року. Такі союзи мали менші права, ніж гетеросексуальні шлюби. Зокрема, вони не користувалися пільгами при оподаткуванні, передбаченими в Німеччині для осіб, які перебувають у шлюбі, не могли всиновлювати дітей.

У разі схвалення законопроекту бундесратом (законодавчий орган, що складається з членів земельних урядів) представники секс-меншин отримають можливість укладати шлюби. Вони матимуть ті самі права, що і люди, що укладають традиційні шлюби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram