ГоловнаСвіт

Сенат США допрацював законопроект про санкції проти Росії

Тепер законопроект буде направлено на розгляд у Палату представників.

Сенат США допрацював законопроект про санкції проти Росії
Фото: en.wikipedia

Сенат США вніс "технічні поправки" в законопроект, що вводить нові санкції проти Росії.

Як заявив голова Комітету з міжнародних справ Боб Коркер, ці "невеликі зміни" не змінюють суті документа, але дозволять верхній палаті затвердити законопроект, не вдаючись до процедури голосування, повідомляє "Голос Америки".

Коркер повідомив, що після інтенсивних переговорів сенатори дійшли єдиної думки і виступають за негайне схвалення нового санкційного пакета. На думку голови комітету, законопроект може бути затверджений до особистої зустрічі між президентами Трампом і Путіним, яка має відбутися наступного тижня в рамках зустрічі "Великої двадцятки" в Німеччині.

Два тижні тому законопроект, що вводить нові санкції проти Росії і Ірану, було затверджено в Сенаті 98 голосами проти 2. Крім нових фінансових заходів щодо Москви, документ дає Конгресу право запобігати будь-яким спробам скасувати або послабити санкції.

Після голосування в Сенаті автори законопроекту заявляли, що незважаючи на протидію з боку адміністрації, цей документ буде затверджений і Палатою представників.

Проте лідери республіканців у Конгресі відмовилися розглядати законопроект, пославшись на те, що в нинішньому вигляді цей документ порушує Конституцію США.

Спікер палати Пол Райан публічно виступив на підтримку законопроекту, але заявив, що сенатори, розглядаючи новий санкційний пакет, знехтували правилами, згідно з якими будь-який законопроект, що містить заходи фінансового впливу, повинен спочатку розглядатися Палатою представників.

На думку сенатора Коркера, республіканці в Конгресі "надмірно роздмухали проблему".

"Вони постійно говорили про крихітну проблему, яку можна вирішити впродовж години, - заявив сенатор. - Це технічне питання, яке ніяк не змінює текст законопроекту".

Нагадаємо, законопроект закріплює і підсилює шість чинних актів про санкції проти РФ, підписаних попереднім президентом США Бараком Обамою. Документ також містить положення, які вимагають від президента США Дональда Трампа отримувати схвалення Конгресу перед ослабленням будь-яких діючих санкцій.

Перелік фізичних осіб, проти яких введено санкції, пропонують доповнити росіянами, причетними до корупції, порушення прав людини і постачання зброї силам президента Сирії Башара Асада. Відзначено, що стосовно юридичних осіб нові санкції торкнуться видобутку вугілля, металургії та транспорту.

Щоб документ набув чинності, його повинна підтримати Палата представників, а також підписати президент США Дональд Трамп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram