ГоловнаСвіт

Атака вірусу-вимагача поширилася по всьому світу

На думку експертів, атаки не припиняться, тому що бізнес кіберзлочинців дуже прибутковий.

Атака вірусу-вимагача поширилася по всьому світу
Фото: facebook.com/pavlo.rozenko

Компанії багатьох країн світу повідомляють про атаку вірусу-вимагача. Серед постраждалих в результаті кібератаки - британське рекламне агентство WPP, його IT-системи вийшли з ладу, повідомляє Бі-бі-сі.

У Британії розслідуванням чергового нападу хакерів займається Національне агентство з боротьби зі злочинністю.

Повідомляється, що найбільше постраждали українські компанії - вірус заразив комп'ютери кількох міністерств, енергетичних компаній і банків, ЗМІ, стільникових операторів, великої мережі заправок, київського аеропорту "Бориспіль" і київського метро.

Експерти вважають, що шкідлива програма використовує ті ж уразливості, що і вірус WannaСry, який вивів з ладу тисячі серверів по всьому світу минулого місяця.

Представник фірми Recorded Future, що спеціалізується на комп'ютерній безпеці, розповів Бі-бі-сі, що за останні 12 місяців на багатьох форумах бачив шкідливу програму, виставлену на продаж. На форумах за неї просять всього 28 доларів США.

На його думку, атаки не припиняться, тому що кіберзлочинці вважають цей бізнес дуже прибутковим.

"Південнокорейська хостингова компанія заплатила мільйон доларів, щоб відновити дані. Це величезна мотивація, це найбільша винагорода, яку могли б запропонувати кіберзлочинці", - сказав Андрій Барісевіч.

У Росії масштабної хакерської атаки зазнали сервера "Роснафти" і "Башнафти", металургійна компанія Evraz і кілька компаній менших.

Про атаку на свої ресурси повідомили також датська A.P. Moller-Maersk, що займається морськими перевезеннями вантажів, іспанське представництво однієї з найбільших в світі юридичних компаній DLA Piper та харчовий гігант Mondelez.

Серед постраждалих також французька компанія будівельних матеріалів St Gobain і неназвана норвезька компанія - її повідомлення цитують спецслужби.

Нагадаємо, що близько полудня 27 червня в Україні почалася потужна вірусна атака. Її жертвами стали мережі Укренерго, ДТЕК, багатьох банків, ТРК "Люкс", "Нова пошта", мережі АЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram