ГоловнаСвіт

Франція запропонувала свій план деокупації Донбасу

Порошенко пообіцяв підтримати. 

Франція запропонувала свій план деокупації Донбасу
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон представив президенту України Петру Порошенку свій план деокупації Донбасу.

Про це Макрон сказав у понеділок у Парижі на спільній з президентом України Порошенком прес-конференції в рамках його робочого візиту до Франції, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми очікуємо результату. Рішення, яке я запропонував президенту Порошенку, всім сторонам "нормандського формату" і, власне, я вже це зробив президенту Путіну: я б хотів, щоб спочатку були на папері викладені попередні умови, які потрібно виконати, зусилля, які мають здійснити сторони".

За словами президента Франції, мовиться про відведення військових сил і зброї, допуск міжнародних спостерігачів на всі точки і звільнення заручників.

Макрон зазначив, що потрібно відійти від позиції приховування реальної ситуації, а почати об'єктивно оцінювати ситуацію. "Нам потрібно мати об'єктивну картину. Коли всі голови держав погодяться з цією об'єктивною картиною, завдяки роботі наших спільних команд ми зможемо підготувати базу, на якій ми зможемо зустрітися, маючи всі вихідні дані", - сказав він, додавши, що в такій ситуації буде рух уперед.

Президент Франції зазначив, що конфлікт на Донбасі триває довго і потрібно колективно ухвалити рішення, яке приведе до позитивного результату. "Я детальніше і вже в остаточному викладі маю доопрацювати цей документ і мені здається, що канцлер Меркель (я буду обговорювати з нею це питання) погодиться з цим методом", - висловив надію Макрон.

Проекти рішень "нормандського формату", які можуть отримати назву "формула Макрона", можуть стати планом деокупації Донбасу, заявляє президент України Петро Порошенко.

"Мені дуже подобається підхід пана президента, орієнтований на результат, конкретний, практичний і без зайвих розмов. Наші домовленості, що ми покладемо на папір проекти можливих рішень "нормандського формату", можливо, вони будуть називатися "формула Макрона", але ми зможемо пред'явити суспільству план досягнення миру і деокупації сходу України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram