ГоловнаСвіт

ФСБ: виконавець теракту в Петербурзі користувався Telegram

Месенджер потрапив під загрозу заборони в Росії.

ФСБ: виконавець теракту в Петербурзі користувався Telegram
Логотип мессенджера Telegram
Фото: Wikipedia

Виконавець теракту 3 квітня в Санкт-Петербурзі використовував месенджер Telegram для зв'язку з "закордонним куратором", повідомила російська Федеральна служба безпеки з посиланням на оперативні дані слідства.

За кілька годин до цього власник Telegram Павло Дуров заявив, що російська влада вимагала від нього надати спецслужбам доступ до зашифрованого листування користувачів месенджера, але він відмовився.

Протягом розслідування теракту в метро Санкт-Петербурга у квітні ФСБ Росії "отримала достовірну інформацію про використання терористом-смертником, його поплічниками і зарубіжним куратором месенджера "Телеграм" для приховування своїх злочинних задумів на всіх стадіях організації та підготовки терористичного акту", - йдеться в повідомленні ФСБ, передає Бі-бі-сі.

"Найактивніше членами міжнародних терористичних організацій на території РФ використовується месенджер "Телеграм", що надає терористам можливість створювати секретні чати з високим рівнем шифрування переданої інформації", - стверджують представники російських спецслужб.

Фігуранти справи про вибух у Петербурзі користувалися різними засобами зв'язку, розповів виданню РБК співрозмовник, знайомий з перебігом розслідування. За його словами, обвинувачені спілкувалися не тільки в Telegram, а й за допомогою WhatsApp, були зареєстровані в соціальній мережі "Одноклассники" і дзвонили один одному по телефону.

Вибух в метро Петербурга стався 3 квітня вдень на перегоні між станціями "Сінна площа" і "Технологічний інститут". Під час руху поїзда у вагоні спрацював вибуховий пристрій, начинений елементами ураження. Жертвами вибуху стали 16 осіб, десятки отримали поранення.

20 квітня директор ФСБ Олександр Бортніков заявив, що слідство встановило замовника вибуху. Подробиць він не повідомив.

У ніч на понеділок власник месенджера Павло Дуров на своїй сторінці "ВКонтакте" заявив, що голова Роскомнагляду Олександр Жаров вимагав від нього надати спецслужбам доступ до зашифрованого листування користувачів Telegram.

"Голова Роскомнагляду заявив, що Telegram повинен видати спецслужбам "ключі для дешифрування", щоб ті могли читати листування користувачів і ловити терористів. Ця вимога не тільки суперечить 23-й статті Конституції РФ про право на таємницю листування, а й демонструє незнання того, як шифрується комунікація у 2017 році", - написав він.

У п'ятницю 23 червня голова Роскомнагляду опублікував відкритий лист до адміністрації сервісу Telegram, в якому заявив, що команда месенджера не виконує вимоги російського закону про організаторів поширення інформації.

"Час, відведений Роскомнагляду законом на прийняття рішення, спливає, - попередив Жаров Дурова. - У разі фактичної відмови від виконання обов'язків організатора поширення інформації Telegram у Росії слід заблокувати. Допоки ми не отримаємо необхідних відомостей".

Відповідно до російського законодавства, "організатор поширення інформації" в інтернеті повинен забезпечити зберігання на території Росії даних про своїх користувачів і всієї інформації, якою вони обмінюються, протягом останніх шести місяців.

У середині травня газета "Ведомости" повідомила, що Роскомнадзор скерував Telegram лист, де пригрозив заблокувати сервіс. "Ще жоден уряд чи спецслужба у світі не отримали ні біта інформації від нас. Так буде завжди", - прокоментували тоді цю новину в Telegram.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram