ГоловнаСвіт

WP повідомила про розробку США "цифрової бомби", спрямованої проти Росії

Рішення про використання програми американських спецслужб має прийняти Трамп.

WP повідомила про розробку США "цифрової бомби", спрямованої проти Росії
Путин и Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама дав розпорядження про електронні заходи у відповідь на втручання Росії в президентські вибори 2016 року.

Про це йдеться в розслідуванні The Washington Post. 

За інформацією видання, йдеться про підготовку спеціальної секретної програми, яка передбачає виявлення уразливості в електронній інфраструктурі РФ і впровадження в російські мережі "імплантів", щоб у потрібний момент мати можливість вивести їх з ладу.

Розробку "імплантів" було доручено Агентству національної безпеки США (АНБ). Передбачається, що уряд США зможе активізувати їх у разі нової агресії з боку Росії, в тому числі в разі майбутніх хакерських атак.

Операція нині на початковій стадії. Відомства, яким була доручена оцінка програми, визнали роботу "імплантів" такою, що "мало піддається контролю", однак дійшли висновку, що за певних умов їх застосування може стати пропорційною відповіддю на агресію з боку Росії.

Рішення про використання програми має прийняти наступник Обами на посту президента - Дональд Трамп. Однак для продовження її розробки американським спецслужбам не потрібно схвалення нового президента, хоча він і зможе скасувати її, видавши спеціальне розпорядження. Досі такого розпорядження не надходило, розповідають джерела WP.

У розслідуванні також ідеться про інші заходи, вжиті адміністрацією Барака Обами у відповідь на повідомлення спецслужб про хакерські атаки за наказом Кремля.

Як пише WP, в серпні 2016 року директор ЦРУ Джон Бреннан передав у Білий дім секретний рапорт, в якому повідомляв, що кібератаки проводили за наказом особисто Володимира Путіна. Метою зломів називалася спроба перешкодити перемозі Гілларі Клінтон на президентських виборах. Про заходи у відповідь Обама оголосив тільки в грудні 2016 року, коли ввів проти Росії нові санкції і вислав зі США 35 російських дипломатів.

Обама також повідомив, що США "зроблять деякі інші кроки у відповідь на свій розсуд". Під цими кроками мали на увазі серію кібератак, які Кремль без зусиль зміг обчислити. Їх метою було продемонструвати Росії кіберможливості США.

Усі ці заходи багато хто в США, в тому числі і в адміністрації Білого дому, визнали недостатніми. У розслідуванні WP докладно розповідається, чому напередодні виборів Обама вирішив не виступати з різкими звинуваченнями на адресу Росії: по-перше, Вашингтон не хотів погіршення відносин, по-друге, в Білому домі боялися звинувачень у використанні атак у політичних цілях (для зміцнення позицій Клінтон на виборах).

Як повідомляли раніше цього тижня, Департамент нацбезпеки США заявив, що російські хакери втручалися в виборчі системи 21 штату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram