ГоловнаСвіт

Держдума вирішила заборонити росіянам лаятися матом вдома

Під документом підписалися, зокрема, перша у світі жінка-космонавт Валентина Терешкова та колишній омбудсмен РФ Тетяна Москалькова.

Держдума вирішила заборонити росіянам лаятися матом вдома
Фото: obozrevatel.com

Комітет Держдуми за законодавством вирішив підтримати законопроект про відповідальність для тих, хто лається матом в житлових приміщеннях, передає Бі-бі-сі.

Штраф за нецензурну лайку можна отримати і зараз, але тільки якщо матюкатися в громадських місцях.

Автори документа запропонували переписати статтю про дрібне хуліганство в Кодексі про адміністративні правопорушення.

Раніше в цій статті йшлося тільки про порушення, вчинені в громадських місцях - про матюки, чіпляння, пошкодження майна. Тепер також покарання передбачено і для аналогічних дій, скоєних на ґрунті сімейно-побутових конфліктів в житлових приміщеннях.

"Порушення громадського порядку і спокою громадян, які мають різноманітні форми прояву, знижують якість життя законослухняних громадян, негативно впливають на моральні відносини, виховання неповнолітніх, створюють нервозну обстановку в місцях проживання та перебування громадян, викликаючи у них почуття незахищеності", - пояснюють автори законопроекту у пояснювальній записці.

Під документом підписалися депутати-єдинороси Дмитро Вяткін і Валентина Терешкова, а також Тетяна Москалькова, яка зараз працює уповноваженим президента з прав людини, а раніше була депутатом.

Депутати також запропонували вдвічі збільшити штрафи за цією статтею.

Крім того, законопроект введе відповідальність за повторне вчинення дрібного хуліганства, чого немає в нинішньому законі. За це будуть загрожувати штраф у 3-5 тис. рублів (до 1,5 тис. грн) або арешт на строк до 15 діб.

Законопроект був внесений до парламенту ще в 2014 році, але розглядати його депутати почали тільки в 2017-му.

Як повідомлялося, в Держдумі запропонували карати за незаконні заняття магією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram