ГоловнаСвіт

Додон ініціював розробку проекту нової конституції Молдови

Молдовський лідер наполягає на остаточному врегулюванні Придністровського конфлікту перед референдумом за новою конституцією.

Додон ініціював розробку проекту нової конституції Молдови
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон виступив з ініціативою про розробку проекту нової Конституції.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Необхідно (на основі національного референдуму, проведеного на обох берегах Дністра) затвердити нову конституцію, в якій був би чітко позначений статус Придністров'я і Гагаузії (автономно-територіальне утворення на півдні Молдови, - ред.). До нової конституції повинна бути включена стаття про те, що в разі втрати Молдовою державності в результаті її об'єднання з Румунією Придністров'я має право на самовизначення", - заявив Додон.

При цьому він послався на закон про особливий статус гагаузького автономно-територіального утворення, в який включено статтю про право регіону на вихід зі складу Молдови.

Додон уточнив, що референдум за новою конституцією може відбутися не раніше 2018 року і лише після остаточного врегулювання Придністровського конфлікту.

Відзначають, що проект нової конституції розробляє група експертів у галузі конституційного права на чолі з колишнім головою Конституційного суду Думітру Пулбере.

Нагадаємо, ще в лютому повідомляли, що Додон хоче змінити конституцію Молдови, щоби мати право розпускати парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram