ГоловнаСвіт

У Франції призначено другий "уряд Макрона"

Кабмін покинули представники центристської партії MoDem.

У Франції призначено другий "уряд Макрона"
Франсуа Байру
Фото: imageshack.us

Уряд Франції сформовано в новому складі після того, як четверо міністрів покинули свої пости через скандали. Всього в новий кабмін увійшли 5 нових міністрів і 6 нових держсекретарів.

Перше засідання оновленого кабінету міністрів відбудеться 22 червня, передає RFI.

Пост міністра оборони зайняла 54-річна Флоранс Парлі, директор підрозділу національної залізничної компанії SNCF.

Юрист, член Конституційної ради 62-річна Ніколь Беллубе стала новим міністром юстиції.

Крісло міністра з європейських справ при МЗС зайняла 53-річна Наталі Луазо, директор Національної школи адміністрації ENA.

Рішара Феррана на посаді міністра регіонального розвитку замінив 69-річний Жак Мезар, який очолював до цього міністерство сільського господарства і харчової промисловості. Міністерство сільського господарства очолив 47-річний Стефан Травер, колишній соціаліст, свіжообраний депутат від партії "Вперед, Республіко!".

Спочатку відставка кабміну носила технічний характер, проте через декілька політичних скандалів зі складу уряду Франції були змушені піти відразу чотири міністри. У понеділок посаду міністра регіонального розвитку залишив Рішар Ферран, у вівторок Сільві Гулар пішла у відставку з посади міністра оборони, і вже в середу вранці про своє рішення покинути уряд оголосили міністр юстиції Франсуа Байру і міністр з європейських справ при МЗС Маріель де Сарнез.

Байру, Де Сарнез і Гулар є членами центристської партії MoDem ("Демократичний рух"), яка нещодавно опинилася в центрі скандалу через підозри у фіктивному працевлаштуванні помічників депутатів у Європарламенті. Це розслідування і стало головною причиною їх відставки.

При цьому лідер французьких центристів Франсуа Байру пообіцяв, що "завжди буде поруч і буде підтримувати" президента Макрона, з яким вони уклали альянс в лютому 2017 під час передвиборної кампанії.

Рішар Ферран, колишній голова міністерства регіонального розвитку і один з найближчих соратників Еммануеля Макрона, також став фігурантом попереднього розслідування. Його підозрюють у здійсненні "неетичної" операції з нерухомістю на користь дружини кілька років тому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram