ГоловнаСвіт

Польща планує відмовитися від російського газу з 2023 року

Польща з метою забезпечення енергетичної безпеки від Росії готова заплатити "ціну безпеки".

Польща планує відмовитися від російського газу з 2023 року
Фото: www.profi-forex.org

Польща хоче замінити російський газ за так званим Ямальським контрактом з 2022 року поставками блакитного палива з інших напрямків.

Про це заявив у Сеймі уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський, передає "Укрінформ".

"Намір уряду - не продовжувати цей контракт (Ямальський - ред.) у такій формі, в якій він існує сьогодні. І загалом наша стратегія спирається на переконання, що після 2022 року буде замінено іншими джерелами", - заявив Наїмський.

Він нагадав, що термін дії Ямальського контракту Польщі з Росією добігає наприкінці 2022 року, а відповідно до його положень, переговори про подальшу долю угоди слід провести до кінця 2019 року.

За його словами, енергетична незалежність Польщі від газу з Росії буде забезпечуватися завдяки постачанням зрідженого газу в LNG-термінал у Свіноуйсьце на балтійському узбережжі і розвитку його можливостей на 50% - до 7,5 млрд куб. м, а також завдяки будівництву газопроводу Baltic Pipe (Балтійський трубопровід) з Данії в Польщу. Крім того, газ у Польщу може також постачатися через транскордонні сполучення із сусідніми європейськими країнами.

Наїмський висловив думку, що задля забезпечення енергетичної безпеки від Росії Польща готова буде заплатити "ціну безпеки".

За словами Наїмського, потреби Польщі в газі в найближчі роки зростатимуть помірно: з 16 млрд куб. метрів у 2016 році до 20 млрд куб. метрів у 2030 році.

Ямальський договір 1996 року передбачає постачання щорічно до 10,2 млрд куб. м російського газу в Польщу до 2022 року включно. 2012 року польська нафтогазова компанія PGNiG подала на Газпром до Стокгольмського арбітражного суду і домоглася від російської сторони знижки більш ніж на 10%. У лютому 2016 року PGNiG знову подала позов до Стокгольмського арбітражу щодо зниження ціни на газ.

Як повідомляли минулого тижня, Польща готова вкласти майже €900 млн у газопровід, який замінить російську трубу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram