ГоловнаСвіт

Греція заблокувала заяву ЄС з прав людини в Китаї

Китай виступив проти політизації прав людини.

Греція заблокувала заяву ЄС з прав людини в Китаї
Совет ООН по правам человека
Фото: EPA/UPG

Греція заблокувала заяву Євросоюзу з критикою дотримання прав людини в Китаї.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Планувалося, що країни ЄС представлять заяву з узгодженою позицією всіх країн-членів на засіданні Ради ООН із прав людини в Женеві, проте Афіни виступили проти.

Як зазначає агентство, це перший випадок, коли Євросоюзу не вдалося представити заяву Раді з прав людини. Раніше заяви з критикою Китаю регулярно блокувала Угорщина, але на такому рівні це відбувається вперше.

У МЗС Греції пояснили, що в заяві містилася "неконструктивна критика Китаю". "Позиція Греції полягає в тому, що в багатьох випадках виборча критика щодо окремих країн не сприяє ні поліпшенню ситуації з правами людини в цих країнах, ні розвитку їх відносин з ЄС", - ідеться в заяві відомства. За словами прес-секретаря зовнішньополітичного відомства Греції, є й інші країни-члени ЄС, що розділяють цю точку зору.

Євросоюз уже розкритикував рішення Греції. Одне з дипломатичних джерел, на які посилається агентство, вказало, що Афіни заблокували заяву незважаючи на рішення МВФ і влади ЄС, які погодилися виділити Греції додаткові гроші для боротьби з наслідками фінансової кризи. "Це щонайменше нечесно", - заявив дипломат.

Греція активно розвиває економічні зв'язки з КНР. У 2016 році китайська компанія COSCO Shipping викупила 51% акцій найбільшого грецького порту Пірей.

МЗС КНР висловило "вдячність відповідній країні ЄС (Греції, - ред.) за підтримку правильної позиції". "Ми виступаємо проти політизації прав людини і використання прав людини, щоб втручатися у внутрішні справи інших країн", - зазначили в зовнішньополітичному відомстві Китаю.

Відзначимо, що Компартія КНР не терпить політичної незгоди, тому адміністрація голови КНР Сі Цзіньпіна здійснює жорсткі репресії стосовно адвокатів і активістів у галузі прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram