ГоловнаСвіт

США продадуть Катару винищувачі F-15 на $12 млрд

Раніше Трамп звинуватив країну у фінансуванні тероризму.

США продадуть Катару винищувачі F-15 на $12 млрд
F-15

Катар підписав зі США угоду про постачання реактивних винищувачів F-15 на загальну суму 12 млрд доларів.

Міністр оборони США Джеймс Меттіс остаточно узгодив угоду зі своїм колегою з Катару на зустрічі у Вашингтоні, пише Бі-бі-сі.

Усього кілька днів тому президент США Дональд Трамп звинуватив Катар, який є великим союзником США, у фінансуванні тероризму "на дуже високому рівні". Влада Катару відкидає ці звинувачення.

На початку червня на Близькому Сході сталася велика дипломатичний конфлікт. Кілька країн, включаючи Саудівську Аравію, Бахрейн, Об'єднані Арабські Емірати і Єгипет, оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром. Ці країни звинувачують Катар у підтримці терористичних організацій.

Звинувачення пов'язані з викупом в 1 млрд доларів, який, за даними ЗМІ, влада Катару заплатила ісламістам за звільнення викрадених громадян країни.

Країни, які оголосили бойкот, зобов'язали громадян Катару покинути свою територію і закрили свій повітряний простір для катарських літаків.

Раніше держсекретар США Рекс Тіллерсон закликав країни Перської затоки послабити блокаду Катару, оскільки вона, на його думку, заважає боротьбі з екстремістським угрупованням "Ісламська держава".

У Катарі розташована найбільша американська повітряна база на Близькому Сході, на якій розміщено близько 10 тисяч військових. Ця база грає ключову роль в атаках коаліції на чолі зі США на позиції "Ісламської держави".

Наприкінці травня США уклали угоду про постачання зброї в Саудівську Аравію на 110 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram