ГоловнаСвіт

​Сербія обирає ЄС

Першим кроком обраного нещодавно президента Сербії Александара Вучича було встановлення біля своєї адміністрації поряд із державним прапором прапора Євросоюзу, який попередній глава держави зняв. Чи означає це, що Вучич переглянув свою двовекторну політику, яку провадив на посаді прем’єра, і остаточно бере курс на ЄС?

Значит ли это, что Вучич пересмотрел свою двухвекторную политику, которую проводил на посту премьера, и окончательно берет курс на ЕС?

Вучич під час передвиборної кампанії
Фото: EPA/UPG
Вучич під час передвиборної кампанії

З огляду на «багатогранність» персони Вучича – у минулому слуги режиму Мілошевича, затятого радикала, а нині євроінтегратора, – дати відповідь на це питання не брався жоден з аналітиків, аж поки 15 червня президент не озвучив ім’я нового прем’єр-міністра. Із трьох кандидатів – русофіла і голови соціалістичної партії Івіци Дачича, представника своєї Прогресивної партії чи проєвропейського міністра самоврядування у попередньому уряді, позапартійної Ани Брнабич, – Вучич обрав останній варіант.

Таке рішення здивувало багатьох в ортодоксальній Сербії, і не лише тому що Брнабич - перша в історії Сербії жінка, яка очолить уряд, а й тому, що вона не приховує своєї нетрадиційної сексуальної орієнтації. Ана Брнабич здобувала вищу освіту у США і Великобританії, співпрацювала з великими американськими корпораціями, а на посаді міністра самоврядування відзначилася низкою інноваційних проектів, спрямованих на боротьбу з бюрократією та розвиток ІТ-сектору.

Ана Брнабич
Фото: EPA/UPG
Ана Брнабич

Курс на ЄС

Ану Брнабич, кандидатура якої ще має пройти схвалення у парламенті, президент закликав працювати над покращенням іміджу Сербії у світі та продовжити курс країни на євроінтеграцію. 

І хоча в ЄС не приховують, що поки вони не оговтаються від наслідків брекзиту, міграційної кризи і не наведуть порядок у хаті, гостей не прийматимуть, однак щоб підбадьорити країни,  які вже встигли втомитися від очікування в передпокоях Євросоюзу, розробили план «Берлін +», який передбачає відкриття для балканських претендентів на вступ у ЄС додаткових фондів Союзу.  Зокрема, країнам колишньої Югославії пропонують представитися Євросоюзові єдиною економічною зоною. Докладно план інфраструктурного об’єднання шести країн-претенденток обговорюватимуть на саміті, що відбудеться у липні в Трієсті. Німецькі дипломати, які розробили програму, запевняють, що це аж ніяк не заміна членства в ЄС, а підготовка до нього.

Після невдалого перевороту в Чорногорії та шпигунського скандалу в Македонії, у причетності до яких звинувачують російські спецслужби, ЄС стрепенувся і взявся задобрювати обділений своєю увагою регіон. Єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Йоганнес Хан нещодавно відвідав Сербію та Чорногорію, щоб особисто виказати підтримку тамтешнім лідерам. За день до цього Брюссель виділяє Сербії з фондів ЄС 95 мільйонів євро на розвиток країни та обіцяє до кінця місяця відкрити два пункти угоди про вступ у ЄС. А Європарламент після кількох відкладених засідань таки ухвалює щорічну резолюцію «Про поступ Сербії у процесі євроінтеграції»,  відзначивши значний прогрес у реформах. 

 

Александар Вучич і Йоханнес Хан під час зустрічі в Белграді.
Фото: EPA/UPG
Александар Вучич і Йоханнес Хан під час зустрічі в Белграді.

Батогом і пряником

Однак депутати європарламенту закликали Сербію «поступово узгодити свою зовнішню та безпекову політику із позицією ЄС, зокрема і політику щодо Росії», а також засудили спільні російсько-сербські військові навчання. У Страсбурзі закликали сербську владу натомість активніше пропагувати свою стратегію євроінтеграції серед населення. Нагадав, хто «годує» Балкани, і Йоганнес Хан під час свого візиту. Витративши весь дипломатичний словник, він прямо заявив, що ЄС, а не Росія, як прийнято вважати в Сербії, виділяє країні найбільшу кількість допомоги. З 2007 року Євросоюз виділив на розвиток Сербії понад 2 мільярди євро. Левова частка закордонних інвестицій надходить у сербську економіку з європейських країн, а 67% експорту Сербії йде у ЄС.  

 Вирішити питання Косова

Чи не найбільшим викликом нового президента і прем’єра буде вирішення питання Косова, тим більше, що врегулювання відносин із Приштиною – одна з умов вступу Сербії в ЄС. Надто болісне для Сербії питання ускладнюється тим, що на парламентських виборах у самопроголошеній республіці перемогла політична сила, яку Белград прямо називає терористичною, а її лідер, колишній командир Визвольної Армії Косова Рамуш Харадинай, якого Белград звинувачує у воєнних злочинах, має найбільше шансів очолити уряд. Харадинай вже зробив низку різких заяв, як, наприклад, що діалог із Сербією можливий тільки після того, як вона визнає Косово, а також що не збирається формувати Об’єднання Сербських Муніципалітетів, передбачене Угодою про нормалізацію відносин між Белградом і Приштиною. Вихід із патової ситуації може полягати у піднятті переговорів про нормалізацію, що відбуваються за посередництва Федеріки Могеріні, на президентський рівень, про що вже говорять і в Сербії, і в Косові. Тоді представникам Сербії не довелося б зустрічатися з «неручканим» Харадинаєм, натомість Косово представляв би Хашим Тачі, який теж був одним із командирів косовської армії і його свого часу так само звинувачували в Сербії у воєнних злочинах і не тільки, однак уже встигли налагодити з ним діалог.

Люди переходять міст через ріку Ібар, яка відокремлює північну косовську Митровицю, населену сербами, від південної Митровиці,
населеної албанцями, Косово, 04 березня 2017 года.
Фото: EPA/UPG
Люди переходять міст через ріку Ібар, яка відокремлює північну косовську Митровицю, населену сербами, від південної Митровиці, населеної албанцями, Косово, 04 березня 2017 года.

Відкрити внутрішню дискусію щодо Косова пообіцяв у своїй інавгураційній промові президент Вучич: “Маємо бути відкритими та позбутися міфічного сприйняття, але це не означає відмови від того, на що маємо всі права. Наш внутрішній діалог, може, навіть і важливіший за той, який ми ведемо з албанцями”. І поки одні аналітики схильні бачити в цій заяві рішучість вирішити питання Косова раз і на завжди, інші ж, навпаки, тлумачать «внутрішній діалог» зі слів Вучича, який усі рішення звик приймати одноосібно, як поділ відповідальності за майбутні непопулярні політичні рішення.

Заохочувальний приз Росії

І поки Сербія зосереджує всі свої зусилля на зближенні з ЄС, Росії в цій країні залишається радіти хіба що «Національній раді з координування з Росією і Китаєм», яка терміново була створена чи то для того, щоб втішити «споконвічного Брата», чи то щоб колишній президент Сербії Томислав Ніколич, який її очолив, не нудьгував на пенсії.

Фото: ruskline.ru

​Ірина Джамич​Ірина Джамич, Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram