ГоловнаСвіт

Британська фірма передавала на Близький Схід системи тотального стеження, - BBC

Усі країни-покупці секретної технології періодично звинувачуються в порушенні прав людини.

Британська фірма передавала на Близький Схід системи тотального стеження, - BBC
Фото: autocentre.ua

Найбільша британська оборонна фірма BAE (BAE Systems Applied Intelligence) таємно продавала репресивним режимам системи для масового стеження за громадянами.

Про це повідомляє BBC.

"Система дозволяє перехоплювати весь інтернет-трафік у масштабах країни. Також з її допомогою можна проводити вужчий пошук в електронній пошті, за особою людини, її IP-адресою", - цитує BBC колишнього співробітника компанії, який побажав залишитися невідомим.

Він додав, що її функціонал також поширюється на визначення точного місця розташування людини на основі даних з її мобільного телефону і злом зашифрованою листування.

Ця технологія була продана через данську компанію шістьом близькосхідним країнам: Марокко, Саудівській Аравії, ОАЕ, Оману, Катару і Алжиру. Всі вони періодично звинувачуються в порушенні прав людини і репресіях проти своїх дисидентів.

Документи також свідчать про офіційні побоювання, що експорт таких технологій може мати неприємні наслідки і поставить під загрозу безпеку самої Великобританії та її союзників. Незважаючи на це, данський уряд схвалив угоду.

Відомо, що програма успішно працювала в Тунісі під час правління диктатора Зіна Аль-Абедіна бін Алі. Вона допомогла президентським спецслужбам заарештувати багатьох противників режиму, збираючи на них усю доступну інформацію, зокрема в мережі інтернет.

Нагадаємо, що в травні проект WikiLeaks опублікував нові документи ЦРУ про кібершпигунство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram