ГоловнаСвіт

Польща готова вкласти майже €900 млн у газопровід, який замінить російську трубу

Польща і Данія підписали меморандум про спільну реалізацію проекту Baltic Pipe, який дасть можливість у перспективі замінити газ із Росії. 

Польща готова вкласти майже €900 млн у газопровід, який замінить російську трубу
Фото: iPress.ua

Польський оператор газопроводів компанія Gaz-System - заплатить за будівництво трубопроводу Baltic Pipe з Північного моря до Польщі орієнтовно €874 млн.

Про це повідомила компанія Gaz-System, передає Wnp.pl

"Вартість будівництва газопроводу по дну Балтійського моря оцінюється в €442 млн, ще €342 млн - на розвиток польської газотранспортної системи, Gaz-System покриє також 64% коштів будівництва газокомпресорної станції, витративши на це майже €91 млн", - повідомляє інтернет-видання.

Водночас у польській компанії відзначають, що фінансові розрахунки є дуже приблизними і можуть суттєво змінитися.

Польська частина трубопроводу складається з морського відрізка від данського острова Зеландія в польський населений пункт Нехоже на узбережжі Балтійського моря. Польська компанія також покриє більшу частину коштів будівництва газокомпресорної станції на острові Зеландія. Крім того, польська сторона повинна значно розвинути мережу власних газопроводів на території країни, щоб можна було транспортувати газ із Норвегії.

Декількома днями раніше голови урядів Польщі та Данії підписали в Копенгагені меморандум про спільну реалізацію проекту Baltic Pipe, який дасть можливість у перспективі замінити газ із Росії. Документ передбачає ухвалення остаточного рішення щодо реалізації інвестиції 2018 року й завершення будівництва газопроводу до жовтня 2022 року. Як сказала прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло, для Польщі це дуже важлива інвестиція, яка пов'язана з поліпшенням енергетичної безпеки Польщі і всього регіону. Зазначалося, що загалом будівництво газопроводу Baltic Pipe коштуватиме близько €1,7 млрд.

Меморандум передбачає, зокрема, "необхідність поставок європейським споживачам безпечної енергії за доступною ціною і потребує створення в Польщі, Данії, а також у районі Балтики і Східної Європи стабільних, диверсифікованих, безпечних і надійних ринків газу". 

Польські й данські уряди зобов'язалися також підтримати в реалізації проекту компанії Gaz-System (Польща) і Energinet.dk (Данія).

Стратегія Польщі передбачає диверсифікацію не тільки джерел, а й напрямків поставок енергоносіїв. Після 2022 року, коли завершиться так званий Ямальський довгостроковий контракт з російським "Газпромом", поставки газу будуть спиратися на "Північні ворота", тобто транспортування трубопроводом покладів норвезького шельфу через Данію на польське узбережжя. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram