ГоловнаСвіт

Австралія заплатить нелегалам $52 млн за "погані умови"

Уряд Австралії та адвокати нелегалів досягли досудового врегулювання спору.

Австралія заплатить нелегалам $52 млн за "погані умови"
Фото: Refugee Resettlement Watch

Уряд Австралії та адвокати нелегальних  мігрантів, яких австралійська влада утримувала в офшорних таборах на острові Манус (Папуа - Нова Гвінея), досягли досудового врегулювання спору - як компенсацію за утримання в неналежних умовах у центрі для біженців, Австралія виплатить шукачам притулку 70 млн австралійських доларів.

Про це повідомляє  news.com

"За нашими оцінками, судовий процес міг затягтися на півроку, а лише юридичні витрати становили б десятки мільйонів доларів. Тому в цих обставинах ми визнали, що, з погляду австралійських платників податків, піти на це врегулювання буде розумним кроком", - заявив міністр імміграції Пітер Даттон.

Однак, за його словами, згода уряду виплатити біженцям компенсацію жодним чином не означає визнання їхніх претензій або створення прецеденту для нелегального прибуття в Австралію морем.

"Врегулювання не є визнанням відповідальності в будь-якому відношенні", - наголосив міністр. 

Адвокати юридичної фірми Slater and Gordon, що представляє інтереси понад 1900 мігрантів, стверджували, що їхнім клієнтам "було завдано значних фізичних і психологічних страждань". Юристи уряду ці твердження категорично спростовували. Сторони досягли домовленості за кілька годин до початку судового процесу в Мельбурні.

Повідомляють, що загальна сума компенсаційних виплат, яка остаточно буде погоджена в суді, становитиме близько 70 млн австралійських доларів (понад $52 млн). Крім того, уряд зобов'язався покрити всі судові витрати (близько $20 млн).

Центр для біженців на острові Манус закриють наприкінці жовтня 2017 року. Частину нелегальних мігрантів переведуть до такого самого табору для шукачів притулку, який розміщений на Науру, інших переселять у Сполучені Штати згідно з торішньою угодою.

Як повідомляли раніше, в січні влада Австралії має намір ускладнити отримання громадянства.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram