ГоловнаСвіт

Спікер парламенту Молдови розкрив деталі боротьби з пропагандою РФ

У Молдові планують заборонити російські програми "пропагандистського характеру" п'яти телеканалів.

Спікер парламенту Молдови розкрив деталі боротьби з пропагандою РФ

У Молдові власникам п'яти телеканалів запропонують виключити з сітки мовлення російські програми "пропагандистського характеру" в разі ухвалення закону про боротьбу з зарубіжною пропагандою.

Про це повідомляє Newsmaker.md

За словами спікера парламенту Молдови Андріана Канду, законопроект передбачає, що "телеканалам дозволять випускати інформаційно-аналітичні програми, новини і військові передачі, тільки вироблені в країнах ЄС, США, Канаді та країнах, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення (Росія цю Конвенцію не ратифікувала, - ред.)".

Зокрема, йдеться про російські програми "пропагандистського характеру" п'яти телеканалів - Prime TV, РТР-Молдова, НТВ-Молдова, РЕН-Молдова і СТС-Молдова.

Повідомляють, що деякі депутати парламенту назвали ці телеканали "російськими танками", і порівняли російську пропаганду з тією, що була в "нацистській Німеччині і СРСР".

Як розповів Канду, в Кодекс про телебачення і радіо буде внесено зміни, згідно з якими судові розгляди, пов'язані з порушенням заборони іноземного інформаційного контенту, повинні будуть тривати не більш ніж 30 днів. Штраф за порушення цієї заборони становитиме близько 100 тис. леїв ($5495). Зараз максимальний штраф за порушення Кодексу про телебачення і радіо становить 30 тис. леїв.

Напередодні в парламенті Молдови зареєстровано законопроект, який покликаний виключити пропагандистські інформаційні програми Росії.

Ініціативу демократів оперативно розкритикували опозиція і проросійський президент країни Ігор Додон, а в МЗС РФ заявили, що "по суті, йдеться про інформаційну блокаду власного населення". Як зазначає видання, експерти також не відкидають банального переділу телеринку.

Виконавчий директор Асоціації незалежної преси в Молдові Петру Маковей зазначив, що, хоча і підтримує заборону російських новин, але вважає, що "під соусом боротьби з пропагандою" відбудеться переділ власності на молдавському медіаринку.

Як повідомляли напередодні, вислані з Молдови дипломати РФ вербували найманців для війни в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram