ГоловнаСвіт

Інформатора у справі Магнітського "радше за все убили за прямим указом Путіна", - BuzzFeed

Спецслужби Британії заявили, що уряд не хоче розпалювати дипломатичне напруження з Росією.

Інформатора у справі Магнітського "радше за все убили за прямим указом Путіна", - BuzzFeed
Александр Перепеличный

Управління директора Національної розвідки США (ODNI) підготувало і передало британським спецслужбам доповідь про те, що російського фінансиста й інформатора у справі Сергія Магнітського Олександра Перепеличного "радше за все убили за прямим указом Путіна або людей, близьких до нього".

Про це з посиланням на неназвані джерела в американських, британських і французьких спецслужбах пише видання BuzzFeed.

У 2015 році Конгрес США попросив американські спецслужби підготувати доповідь з аналізом "використання Росією політичних убивств в управлінні державою". Двоє співробітників американської розвідки розповіли BuzzFeed, що у звіті стверджується, що "з високою часткою впевненості можна говорити про вбивство Перепеличного за наказом Кремля". Офіційні представники ODNI і ЦРУ відмовилися коментувати цю інформацію, пославшись на високий рівень секретності.

Доповідь американської розвідки було передано співробітникам британських спецслужб, пише BuzzFeed з посиланням на неназвані джерела. "Кремль активізував зусилля з ліквідації своїх ворогів за кордоном за останні кілька років, особливо в Британії", - сказав BuzzFeed один із високопоставлених співробітників розвідки США. За словами іншого представника спецслужби, співробітники МІ-6, які погодилися з цими висновками, замовчують цю інформацію з політичних міркувань.

Представники спецслужб Британії і США сказали BuzzFeed, що британський уряд не хоче розпалювати дипломатичне напруження з Росією. "Рішення звинуватити найманих убивць двох російських спецслужб у радіоактивному отруєнні перебіжчика КДБ Олександра Литвиненка в Лондоні в 2006 році викликало 10-річне протистояння з Кремлем", - зазначає BuzzFeed.

Кілька чиновників сказали виданню, що уряд Великобританії зацікавлений, зокрема, в збереженні потоку російських інвестицій у лондонські банки та нерухомість.

Розслідуванням смерті Перепеличного також займалися спецслужби Франції. Як пише BuzzFeed із посиланням на чотирьох високопоставлених співробітників правоохоронних органів країни, британська влада регулярно перешкоджала цьому розслідуванню. Високопоставлений французький детектив, який веде цю справу, назвав "дивним" той факт, що англійці "послабили будь-яке розслідування відверто підозрілої смерті".

Інформатор спецслужб у справі Магнітського Олександр Перепеличний переїхав до Лондона в 2010 році. Він помер під час пробіжки в 2012 році від серцевого нападу. Як вважали спочатку, його смерть була природною. У 2015 році, однак, повідомляли, що інформатора у справі Магнітського отруїли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram